Tekst objavljen: 17.01.2019 13:00        


Štrajk velikog dela zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu gazi četvrtu nedelju. Službenici nezadovoljni pre svega činjenicom da im zbog pravnog vakuma plate ne rastu kao ostatku javnog sektora, u utorak su zatražili hitan prijem kod premijerke.

U svim gradovima haos zbog štrajka katastra

Tokom popodneva o povećanju zarada, štrajkački odbor je pregovarao sa direktorom RGZ Borkom Draškovićem i ministrom rada Zoranom Đorđevićem. Zaposleni veruju da će izdvejstvovati veće plate, a kompromisu se nadaju i nezadovoljni građani, koji danima pokušavaju da dođu do šaltera lokalnih katastarskih službi.

Zaposleni u RGZ lane nisu osetili povećanje osnovica za pet odsto, a po svoj prilici neće ih sustići ni ovogodišnjih sedam odsto. Naprotiv, katastarski službenik koji je 2014. godine zarađivao 46.000 dinara, danas prima oko 41.000 dinara. Stotinak nezadovoljnihu utorak se okupilo pred zgradom Vlade Srbije.

- Nisu nam obračunavali minuli rad, pa su plate smanjivane - objašnjava Nebojša Pejčinović, iz sindikata "Nezavisnost". - Kompromisno rešenje je bio obračun dodataka za prekovremeni rad i organizaciju posla. Sistemski zakon o platnim razredima trebalo je da konačno reši problem. Njegova primena je, međutim, odložena, i mi ćemo opet ostati bez povećanja. U RGZ je sve manje radnika, a posla je sve više. Oko 200 je zaposlenih na određeno vreme i 500 po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima. Otvoren je konkurs za prijem novih radnika, ali njihove plate nisu predviđene budžetom za ovu godinu.

Štrajkači kažu da se broj službi koje ne rade menja iz dana u dan i kreće se između 90 i 100. Štrajkuju službe najvećih gradova u Srbiji, pa građani skoro četiri nedelje u njima ne mogu da obave nikakav posao.

NOVI SAD

- Meštanin Srbobrana Ištvan Pincel ponadao se u utorak da će u Novom Sadu uspeti da dobije izvod iz lista nepokretnosti, jer mu je taj dokument hitno potreban kako bi podigao kredit za kupovinu kuće. Naišao je na zaključana vrata novosadskog katastra.

- Pokušao sam da taj izvod pribavim u Srbobranu, ali nije moglo i uputili su me u Novi Sad. Katastar ne radi, ne znam sad šta da radim. Treba hitno da u banci rešim pitanje stambenog kredita, ali to ne može da se završi bez izvoda iz Katastra - kaže Pincel za "Novosti", napominjući da je kaparu za kupovinu kuće već dao.

Ispred zatvorenog ulaza u Katastar bio je i Novosađanin Nenad Milješić, inače predsednik Vojvođanske unije preduzetnika, koji je veoma nezadovoljan radom te ustanove.

- Ja već šest godina ne mogu da uknjižim svoju garažu, ovde u centru grada. Nadležni u Katastru upućuju me na sudove, iz samo njima znanih razloga. Smatram da je stanje u novosadskom katastru veoma loše i tim povodom država mora nešto da preduzme - poručio je Milješić.

NIŠ

- Šalter - sale u Nišu su prazne, a službenici sede pored ugašenih kompjutera jer ih je centrala isključila iz sistema uoči Nove godine. Iako je na ulaznim vratima uredno istaknuto obaveštenje o štrajku, pre nekoliko dana morala je da interveniše policija i smiruje nervoznu stranku. Nišlija, koji je na odsluženju zatvorske kazne, dobio je nekoliko dana odmora pa je hteo da obavi neke neodložne poslove u Katastru. Pošto mu to nije pošlo za rukom, hteo je prijem kod predstavnika sindikata koji su mu objasnili situaciju. Kako ga ni to nije umirilo, obezbeđenje je pozvalo policiju koja je legitimisala i upozorila stranku na ponašanje.

SOMBOR

- Građani Sombora zbog štrajka ne mogu danima da podnesu zahtev za uknjižbu objekta, niti da podnesu bilo koji zahtev ili podignu list nepokretnosti. Ulazna vrata zgrade ove ustanove zatvorena su rešetkama, a obaveštenje na njima kaže da su u štrajku. Mnogi građani se žale na rad ove službe.

ZRENJANIN

- Zbog štrajka zaposlenih, vrata Službe katastra nepokretnosti RGZ u Zrenjaninu zatvorena su od 24. decembra prošle godine. Službenice koje smo u utorak zatekli na šalteru tvrde da se stranke ne bune i da većina opravdava njihov postupak.

- Mnogi nisu obavešteni o našoj obustavi rada. Vraćaju se neobavljena posla i uglavnom nam daju podršku - kaže jedna činovnica, a dok smo fotografisali upozorenje o štrajku, u zgradi Gradske kuće Zrenjanin dvojica prolaznika prokomentarisala su glasno: "Mala im plata od 40.000 dinara, a imaju srednju školu".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

DŽABA PUTOVAO DO POŽAREVCA

Pred Službom za katastar nepokretnosti u Požarevcu zatekli smo samo radnika službe obezbeđenja i žitelja Prugova koji je pokušao da obavi posao .- Čekao sam da prođu praznici da pribavim list nepokretnosti za jedno uknjiženje - kaže ovaj meštanin.

- Uzalud sam plaćao autobus i smrzavao se čekajući ga. Ko zna koliko ću da čekam na samo taj jedan papir. Sa Katastrom odranije imam loše iskustvo. U Katastru su nam rekli da je obustava rada potpuna. Inače, u požarevačkom katastru godinama su ogromne gužve, jer je nadležan i za Kostolac i još 25 seoskih naselja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
građani katastar rad katastra katastar nepokretniosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana