Tekst objavljen: 09.06.2019 11:00        


U Srbiji trenutno ima 6,1 milion korisnika kartica, a oni poseduju nešto više od osam miliona kartica, ali je svaka druga neaktivna, saopštio je NALED.

U Srbiji više od 8 miliona kartica, ali je svaka druga neaktivna

Član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović rekao je na predstavljanju nove kampanje "Šampioni bezgotovinskog plaćanja" da broj terminala POS (za bezgotovinsko plaćanje) poslednjih godina varira između 71.000 i 88.000.

"Iako je trend u 2018. uzlazan, i dalje imamo gotovo dva i po puta manje POS terminala na milion stanovnika u odnosu na prosek EU", kaže Spasović.

Naveo je da je u istraživanju NALED-a 58 odsto gradjana istaklo da ne koristi karticu, a gotovo trećina da redovno plaća bezgotovinski.

"Ako bismo pokušali da napravimo profil prosečnog korisnika kartice, to bi bila ženska osoba između 30 i 44 godine, višeg stepena obrazovanja, sa prihodima iznad 30.000 dinara i koja dolazi iz urbanijih sredina, pre svega Beograda", naveo je Spasović.

Od onih koji koriste karticu, dodaje, njih 70 odsto kažu da to čine jer im je lakše od upotrebe keša, dok su na drugoj strani oni koji nemaju račun u banci, među kojima su najčešće mladi ili se plaše da bezgotovinsko plaćanje nije bezbedno, kako smatra 60 odsto starijih građana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zato je, ističe, neophodno raditi na edukaciji i promociji, razbijanju straha od novih tehnologija i mogućeg ugrožavanja privatnosti, kao i na finansijskoj inkluziji stanovništva.

Objasnio je da je podsticanje bezgotovinskog plaćanja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, a da bezgotovinske transakcije za gradjane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Dodao je da država tako dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi.

Spasović kaže da bi država trebalo da ima najveću ulogu u promociji smanjenja upotrebe gotovine tako što će omogućiti elektronsko plaćanje taksi za usluge koje pruža građanima i privredi.

1 komentar

  1. User image
    staramajka 09.06.2019 18:42

    Edukuj se,mnogi od nas sa 60 koriste iste za sva placanja

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartice Srbija analiza naled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana