Tekst objavljen: 12.11.2018 13:01        


Vlasnička struktura banaka u Srbiji u narednim mesecima biće znatno promenjena i po svemu sudeći biće još manje domaćih banaka.

U Srbiji sve manje domaćih banaka

Među 28 banaka, sada je sedam domaćih, od kojih je pet u državnom većinskom ili manjinskom vlasništvu, a dve su u privatnom vlasništvu.

Na listi deset najvećih banaka mereno bilansnom aktivom tri su domaće – Komercijalna, AIK i Poštanska štedionica. Međutim, Komercijalna banka, gde je država najveći pojedinačni akcionar sa udelom od 41,7 odsto, u postupku je privatizacije i dogodine će verovatno biti u grupi banaka u vlasništvu stranih lica, prenosi Beta.

Ministar finansija Siniša Mali je potvrdio da će do kraja godine biti prodata JUBMES banka u kojoj država ima manjinski vlasnički udeo od 20,2 odsto, a u toku je i formiranje radne grupe koja treba da opredeli strategiju i pravac budućeg razvoja Srpske banke, gde država poseduje 76,7 odsto akcija, a državno preduzeće Jugoimport SDPR preostalih 23,3 odsto.

Plan Vlade Srbije je da Poštanska štedionica ostane u državnom vlasništvu. U toj banci država ima vlasništvo do 74,6 odsto, a vlasnik ostalih akcija je javno preduzeće Pošta Srbije.

Poštanska štedionica je poslednjih godina „rasla” preuzimanjem klijenata i depozita propalih državnih banaka – Razvojne banke Vojvodine, Agrobanke, Privredne banke Beograd, a od aprila ove godine preuzela je i poslovanje Jugobanke Kosovska Mitrovica.

Vlasnika će, kako pišu mediji, promeniti i Sosijete ženeral banka za koju se prema nezvaničnim informacijama interesuju mađarska OTP banka i italijanska Unikredit banka, koje imaju značajan udeo na bankarskom tržištu Srbije.

Takođe, po pisanju medija, i Adiko banka se sprema za dokapitalizaciju ili prodaju.

Ono što je izvesno je da AIK banka, najveća domaća banka u privatnom vlasništvu, ne planira promenu vlasničke strukture već dalje širenje poslovanja u Srbiji, ali i na drugim tržištima.

AIK banka je prošlu godinu završila kao najprofitabilnija banka u Srbiji, sa dobiti od 12 milijardi dinara, trostruko većom nego 2016. godine, na šta je uticalo preuzimanja Alfa banke ali i racionalizacija poslovanja i inovacije usluga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Druga domaća banka u vlasništvu privatnih lica, Direktna banka, širila se kupovinom KMB i Findomestik banke, a prošle godine je kupila Pireus banku koju bi trebalo da uskoro integriše, pa će na bankarskom tržištu biti još jedna banka manje.

Inače, pre desetak godina u Srbiji je bilo 35 banka, a očekivanja su da će taj trend ukrupnjavanja bankarskog sektora biti nastavljen, u skladu sa veličinom i snagom tržišta na kojem posluju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke domaće banke banke u srbiji strane banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana