Tekst objavljen: 23.09.2016 10:58        


Na teritoriji Srbije 99,8 odsto preduzeća koristiračunar u svom poslovanju a 98,6 odsto firmi koristi elektronske servise javne uprave, što je rast od 4,1 procenat u odnosu na 2015. godinu, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) objavljenom danas.

U Srbiji 98,6 odsto preduzeća koristi servise e-uprave

Rezultati istraživanja RZS o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u našoj zemlji za 2016, pokazuju da u 29,9 odsto preduzeća jedna četvrtina zaposlenih koristi računar najmanje jedanput nedeljno, dok u 38,4 odsto kompanija 75 do 100 posto osoblja upotrebljava kompjuter bar jedanput sedmično.

Internet priključak poseduje 99,8 procenata preduzeća, a 14,5 odsto je koristilo Linux "Open source" operativni sistem.

Prema podacima iz istraživanja, 80,8 odsto preduzeća poseduje veb-sajt, pri čemu prednjače kompanije u Beogradu sa udelom od 84 procenta, zatim u Vojvodini sa 80,8 odsto, dok u centralnoj Srbiji veb-sajt ima 77,5 odsto firmi.

Usluge klaud (cloud) servisa plaća svega 9,3 odsto preduzeća u našoj zemlji. Anketa, sprovedena telefonom prema metodologiji Evrostata na uzorku stratifikovanom po veličini i delatnosti, obuhvatila je 1.673 preduzeća sa 10 i više zaposlenih iz oblasti prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila, saobraćaj, skladištenje i veze, poslovi s nekretninama, i mnogih drugih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
web e-uprava internet firme e-usluge

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana