Tekst objavljen: 20.04.2015 10:49        


U maju prestaje da važi zaštita od naplate potraživanja za 77 od ukupno 144 preduzeća u rekstrukturiranju, najavio je danas direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara. On, međutim, nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da li će ta preduzeća biti pošteđena od naplate dugovanja, ukoliko budu objavljeni pozivi za privatizaciju.

U maju će 77 preduzeća morati da plati dugove

"Ja to sad ne mogu da kažem zato što zakon to sada ne predviđa. Ako budemo našli zakonsko rešenje da to uradimo, uradićemo", rekao je Šubara za RTS.

Prema njegovim rečima, od 144 preduzeća, koja su bila u restrukturiranju, oko 40 je predviđeno akcionim planom za stečaj, a 20 će biti pod specijalnim režimom.

Tokom maja će, kaže, biti objavljeni podaci za pomenuta 77 preduzeća u stečaju, za ona koja budu prikupiljena dokumentacija u skladu sa zakonom.

Govoreći o sistematizaciji i platama u Agenciji za privatizaciju, Šubara je rekao da je ona već završena na način kako je rekao ministar privrede Željko Sertić i podeljen je najveći broj rešenja.
Priznao je da je bilo velikih nepravilnosti u Agenciji, pre svega kod onih koji su imali ekstremno male ili ekstremno visoke plate.

"O iznosima ne bih govorio, ali dozvolićete da jedan viši činovnik Agencije za privatizaciju ne može da ima veću platu od ministra privrede, a to je bio slučaj", kazao je.

Odgovarajući na pitanje da li Agencija, kakva je sada, može da završi posao oko privatizacije preostalih društvenih preduzeća, jer su rokovi kratki, Šubara je ocenio da deo krivice za kašnjenje u tom poslu snosi i Agencija, ali podjednaki deo krivice je i na rukovodstvima preduzeća koja su u portfelju Agencije za privatizacije i napomenuo da će se u narednom periodu videti da li je ta institucija spremna da obavi zadati posao.

"Koliko god ljudi u Agenciji nisu bili ažurni ili nisu baš pritiskali ta preduzeća, toliko ta rukovodstva nisu htela da daju dokumenta ili su kasnila sa time, tako da mislim da je krivica pola-pola", ocenio je Šubara i napomenuo da je Agencija promenila više od 35 zastupnika kapitala u preduzećima u porftelju Agencije za privatizaciju koji dalje nastavljaju svoj posao i menjaju rukovodstva u tim firmama.

Šubara je ponovo apelovao na zaposlene u preduzećima u restrukturiranju da se prijave za socijalne programe, jer kada rokovi isteknu to više neće biti moguće.
Tada, dodao je, neće pomoći ni štrajkovi da oni dođu do novca koji im se sada praktično nudi, rekao je Šubara i napomenuo da se od 5.000 na kacionom planu u preduzećima u restrukturiranju za socijalni program prijavilo njih 2.500.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privatizacija otpuštanja naplata duga preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana