Tekst objavljen: 18.03.2017 12:58        


Predsednik Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić najavio je danas da će se u izveštajima Kreditnog biroa o kreditnoj sposobnosti građana uskoro naći i podaci o dugovanjima po osnovu neplaćenih računa za korišćenje mobilne telefonije. 

U izveštajima Kreditnog biroa uskoro i dug za mobilni

Dugalić je, odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji za medije u UBS, podsetio da je to Udruženje još pre nekoliko godina započelo razgovore kako bi se u izveštaje Kreditnog biroa uključili i podaci o dugovanjima građana za infostan, poreze, za usluge mobilne telefonije...

"Mi nemamo jedinstven sistem komunalnih usluga u čitavoj Srbiji. Svako mesto ima svoje komunalno preduzeće. To je problem tehničke prirode, a to znači da bi izveštaj bio validan i podatak merodavan o dugovanju za komunalne usluge, onda bismo morali da imamo ugovore sa recimo 300, 500 ili 700, koliko god da ima tih komunalnih preduzeća u Srbiji", objasnio je on.

Dodao je, takođe, da je pre nekoliko godina bilo problema zbog, navodno nekih ogromnih neplaćenih računa za komunalne usluge, da bi se kasnije ispostavilo da su oni plaćani, ali je to napravilo veliki problem građanima, što je još jedan razlog zbog kojeg je UBS oprezan kada su u pitanju komunalne usluge.

Što se tiče poreske uprave, Dugalić je naveo da su iz Poreske uprave poručili da su ti podaci osetljivi.
"Mi nismo hteli da u izveštaju Kreditnog biroa piše kolika je poreska osnovica i poreski dug pojedinca, već samo da li je platio porez ili nije platio porez, jer smatramo da to ne zadire u privatnost i ne narušava privatnost poreskog obveznika", objasnio je.

Na žalost, kako kaže, iz Poreske uprave su dobili odgovor da oni nisu spremni da te podatke učine dostupnim, jer po njihovom tumačenju članu 7 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji to narušava privatnost poreskih obveznika i smatraju da nema potrebe da dalje o tome razgovaraju.

"U završnoj fazi smo sa mobilnim operaterima, i mislim da će uskoro ti podaci biti u izveštajima Kreditnog biroa. Pošto mobilni operateri imaju ingerencije na teriotoriji čitave Srbije i imaju objedinjene, jedinstvene sisteme", oni su pokazali potpuni spremnost da se i njihovi podaci uključe...Teško je reći da li će to biti 1. jula, ili 1. septembra, ali smo uvereni da će to tokom ove godine biti završeno".

Dugalić je dodao da je UBS u više navrata vodio razgovore i sa EPS-om, ali da oni nisu pokazali interesovanje da se podaci o dugovanjima za struju nađu u izveštajima Kreditnog biroa.

"Mi međutim smatramo da sve ono što je uređena obaveza može biti predmet razgovora i podatak koji bi bio uključen u sistem Kreditnog biroa. Ti podaci su u drugim zemljama gde imaju ozbiljne kreditne biroe uključeni u izveštaje", naveo je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    pera 15.03.2017 16:58

    Jos nek traze I koliko ko jede hleba

  2. User image
    Uvređeni 16.03.2017 5:11

    Banke, banke, ja bih Vas zatvorio..

  3. User image
    BojanT 23.03.2017 14:29

    Predsedniku UBS i ostalih institucija vezanih za kreditno poslovanje, i ja bih vrlo rado da postoji registar u koji bi sve banke dostavljale na uvid svoj izvestaj o godisnjem poslovanju, da li su zavrsile u plusu ili minusu, da li su likvidne i kakav im je kreditni potencijal. Posteno. Mnogo vise ljudi je osteceno bankarskim spekulantskim aktivnostima, nego sto ce banke ikad da budu ostecene nenaplacenim kreditima. Tako da bih i ja voleo da znam sve o svom poslovnom partneru pre nego sto sklopim ugovor o kreditu.

  4. User image
    Nada 31.05.2017 15:40

    Sta je elektronska uplata
    Znaci li to da kad izvrsite eletronsku uplatu banci 19.05.2017. godine a banka proknjizii 24.05.2017 godine
    Da li je tio mozda elektronika dragi moji gde se pare od 20 do 24 nalaze Bankari objasnite to

  5. User image
    selima prasovic 18.08.2017 10:16

    Pomozitemi da uzmem kredit za refinansiranje radim u drzavnu firmu imamplatu 28.800.00

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podatci građana kreditni biro mobilni telefoni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana