Tekst objavljen: 25.08.2015 12:42        


Građani, prema podacima kreditnog biroa, sve teže i sporije namiruju prema banke. U "crvenom minusu" 249.349 tekućih računa. Više novih zajmova.

U crvenom minusu 250 hiljada tekućih računa

Najveći deo problematičnih kredita u Srbiji, od ukupno 442,6 milijardi dinara, odnosi se na privredu. Međutim, i građani sve češće posrću pod teretom kreditnih rata, pa se upravo kod stanovništva u prvoj polovini ove godine beleži brži porast nenaplativih zajmova, nego što je to slučaj sa preduzećima. Da sve teže namirujemo svoje dugove, pokazuju i poslednji podaci Kreditnog biroa.

Građani trenutno bankama otplaćuju ukupno 697 milijardi dinara raznih kredita, najviše stambenih i gotovinskih. Od tog iznosa kasni se sa otplatom ukupno 50,9 milijardi dinara. Tolika je, naime, vrednost rata koje dužnici nisu platili duže od dva meseca.

Među korisnicima tekućih računa, malo je onih koji nemaju odobrene dozvoljene minuse. Po ovom osnovu ukupno otplaćujemo 45 milijardi dinara. Problem nastaje kada se iz dozvoljenog "sklizne" u nedozvoljeni minus, gde su kamate veće, i do 40 odsto. U ovom nedozvoljenom minusu trenutno su vlasnici ukupno 249.349 tekućih računa, što je, doduše, mali broj kada se uporedi sa ukupnom cifrom otvorenih računa od sedam miliona.

Međutim, ovi problematični dužnici "u crvenom su" za iznos od 5,1 milijarde dinara, što je čak celu milijardu dinara više u odnosu na iznos s početka godine. Kod kreditnih kartica je situacija još gora. Tu se "debelo" kasni sa otplatom 6,37 milijardi dinara duga.

UBLAŽILI USLOVE

Pojedine banke ublažile su uslove za odobravanje kredita stanovništvu tokom drugog tromesečja ove godine, ukazuju u NBS:
-Smanjene su kamatne marže i prateći troškovi, a nuđeni su i duži rokovi otplate, dok uslovi koji se odnose na obezbeđenje kredita nisu menjani.

Prema oceni banaka tražnja građana za skoro svim vrstama kredita je povećana.

Oni su najviše bili zainteresovani za gotovinske kredite i kredite za refinansiranje, a prvi put je, posle devet meseci, evidentiran i rast tražnje za stambenim kreditima.


Istovremeno sa povećanjem kašnjenja u otplati već uzetih kredita, raste i broj novoodobrenih zajmova.- Za razliku od prvog tromesečja, krediti stanovništvu su tokom aprila, maja i juna meseca povećani za 1,4 odsto - navodi se u najnovijem izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije.

- Obim novoodobrenih kredita povećan je u odnosu na prvi kvartal, a građani su, kao i ranije, najviše koristili gotovinske kredite, koji su činili više od polovine novoodobrenih zajmova, odnosno 52 odsto.

Zaduživanje građana po osnovu stambenih kredita i dalje je nisko, ali to analitičari NBS smatraju očekivanim, s obzirom na relativno niska primanja stanovištva i nepovoljnu situaciju na tržištu nekretnina.

Korišćenje potrošačkih kredita blago je povećano, dok je zaduživanje po skupljim kategorijama kredita: revolving kreditima, kreditnim karticima i "dozvoljenim minusima" , bilo na sličnom nivou kao u prethodnim mesecima - navode u NBS, ističući da je povećanje iznosa novoodobrenih zajmova u drugom tromesečju jednim delom i rezultat izmene uslova otplate postojećih, pre svega stambenih kredita nakon primene odluke NBS u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crveno u banci banke krediti banaka tekući račun kreditni biro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana