Tekst objavljen: 07.11.2013 16:45        


Akcije Tvitera imaće svoj debi danas na berzi u Njujorku po ceni od 28 dolara po pojedinačnoj akciji. Kompanija je tako procenjena na 14,2 milijardi dolara. Najvažniji IT IPO od maja 2012. i emisije Fejsbukovih akcija biće pažljivo praćen u celom svetu, baš zbog svih uspona i padova "F akcija".

Tviter: Gubitaš koji vredi 14 mlrd. dolara ide na berzu

Analitičari i dalje nisu uvereni da se na Tviteru trenutno može zaraditi, pa iznad 70 miliona akcija koje će se naći na berzi i dalje stoji veliki znak pitanja.

Ipak, čelnici popularne društvene mreže su tokom razgovora sa investitorima očigledno odradili dobar posao, pa su sa prvobitne procene od 17-20 dolara, stigli na današnjih 28 dolara.

Akcija Fejsbuka je prvog dana vredela deset dolara više, ali je usledio sunovrat i tek nedavno su oni koji su bili najhrabriji prvog dana trgovine stigli do prve zarade od tih akcija.

Iz Silicijumske doline poručuju da ovaj IPO neće pratiti iste greške, pa će Ev Vilijams (59,6 miliona akcija) i Džek Dorsi (23,4 miliona akcija) svakako zaraditi ogroman novac. Njihov problem jeste to što svi znaju da Tviter ne zarađuje već gubi i to godinama.

Od nastanka pre sedam godina, mreža je privukla 230 miliona korisnika, ali još nije uspela da zabeleži profit. Gubici u trećem kvartalu 2013. godine su narasli sa 21,6 miliona dolara iz istog perioda 2012. na čak 64,6 miliona dolara.

Akcije Tvitera će na berzi imati oznaku "TWTR", a pojedini su se nedavno ponadali da su već manjinski vlasnici kupujući akcije pod oznakom "TWTRQ".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
twitter tviter it industrija IT kompanije društvene mreže IPO berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana