Tekst objavljen: 01.04.2020 12:55        


Više od 100 hiljada turističkih aranžmana koje su uplatili građani za proleće je otkazano, a kada prođe vanredno stanje izazvano pandemijom koronavirusa oni će moći da se dogovore sa agencijom oko obeštećenja

Turističke agencije umesto povraćaja novca daju vaučere

"Biće im ponuđeni vaučeri kojima će moći da iskoriste odloženo putovanje ovog leta ili u narednih godinu dana", objašnjava za portal Nova ekonomija Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Kako navodi Seničić, sada su otkazana putovanja do 15. maja a šta će se dalje dešavati sa aranžmanima za leto zavisiće od mera države koja je uvela vanredno stanje i zatvorila granice.

Povraćaj novca nije "realna opcija" jer turističke agencije zbog novonastale situcije već imaju problema sa likvidnošću. Kakvo će biti rešenje za one koji su uplatili takozvane "first minute" aranžmane tek će se videti, dodaje on.

"Tu je problem što je novac odmah prebačen stranim partnerima i hotelijerima, zavisimo od situacije u zemlji u koju je bilo planirano putovanje", objašnjava Seničić, navodeći da je sada teško prognozirati kada će najpogođenije zemlje kao što su Italija i Španija da se vrate na turističku mapu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za one koji su odavno isplanirali i uplatili odmor na pojedinim egzotičnim destinacijama na koje sada ne mogu da otputuju problem je što neće biti obeštećeni.

"Za destinacije kao što su recimo Zanzibar ili Maldivi, gde nije proglašeno vanredno stanje, avio kompanije normalno lete, hoteli su spremni za dolaske putnika pa imaju pravo da naplate troškove u slučaju otkazivanja. Ti troškovi padaju na teret putnika, svugde u svetu je tako", objašnjava Seničić.

Veliku štetu pretrpeće i domaći hotelijeri jer su u ovoj situaciji otkazani i dolasci stranih turista. Prve procene govore da je šteta skoro tri miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turistički aranžmani vaučeri vanredno stanje YUTA Aleksandar Seničić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana