Tekst objavljen: 23.04.2015 10:06        


Vrednost tržišta telekomunikacija u protekloj godini iznosio je nešto više od 1, 5 milijardi evra i čini skoro šest odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), izjavio je danas direktor RATEL-a Milan Janković. 

Tržište telekomunikacija čini oko 6 odsto BDP-a

"Obzirom da je kurs malo varirao, efektivno je isti iznos u deviznom kursu kao godinu pre, dinarski je to nešto više u odnosu na 2013., otprillike 1, 5 milijardi evra u servisima, što je pet odsto BDP-a, a tržiste poštanskih usluga je vredno oko 125 miliona evra, što je zajedno 5, 5 odsto BDP-a", rekao je Janković za RTS.

Regulatorna agencija za elektronske i poštanske usluge RATEL obeležiće danas 10 godina rada skupom "Razvoj tržišta telekomunikacija iz ugla iskustava zemalja članica EU i zemalja u procesu pridruživanja".

Na skupu će biti potpisan i Memorandum o saradnji RATEL-a i Slovenačke agencije za komunikacione mreže i usluge, najavio je Janković.

Kako je kazao, na skupu će veliki broj evropskih zemalja predstaviti svoja iskustva, a najvažnije je da situacija u toj oblasti bude predvidiva, odnosno tržište liberalizovano kako bi se omogućilo uvođenje novih tehnologija.

On je podsetio da je pre mesec dana u Srbiji počela da funkcioniše 4 G tehnologija, pa zahvaljujući tome operatori imaju mogućnost da koriste sve što kao mogućnost postoji i u drugim zemljama.

Na današnjem skupu biće reči o razvoju tržista telekomunikacija i svaka od zemalja učesnica predstaviće svoje aktivnosti i iskustva, kakav je odnos na tržištu, koje su nove tehnologije...

Inače, RATEL je juče saopštio da je od početka rada, u proteklih deset godina, u budžet uplatio oko 6 milijardi i 500 miliona dinara.

Kako je navedeno u saopštenju, svoje regulatorne aktivnosti usmerio je ka obezbeđivanju uslova za ravnomeran i stabilan razvoj elektronskih komunikacija i poštanskih usluga u Srbiji, kao i predvidivost poslovanja i ravnopravan tretman operatora.

Dodaje se da RATEL radi na obezbeđivanju maksimalne koristi za korisnike elektronskih komunikacionih i poštanskih usluga, koji imaju mogućnosti izbora, cene i kvaliteta ponuđenih usluga.

Na teritoriji Srbije, u sektoru fiksne telefonije usluge pruža 14 operatora, usluge mobilne telefonije tri, dok internet provajdera ima 217.

Broj distributera medijskih sadržaja je 98, a poštanskim uslugama od univerzalnog servisa do ekspres i kurirskih usluga bavi se 40 operatora.

RATEL sarađuje sa regulatornim telima u Evropi, a naročito sa agencijama u okruženju, a od 2012. godine član je Tela evropskih regulatora za elektronske komunikacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
komunikacione mreže telekomunikacije BDP ratel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana