Tekst objavljen: 30.05.2014 13:22        


U Ministarstvu finansija je jako pozitvno ocenjen Nacrt novog zakona o osiguranju koji je uradila NBS, izjavio je pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić i dodao da taj nacrt donosi pozitivne novine i srpsku regulativu tržišta osiguranja približava standardima EU i, prvenstveno međunarodnim standardima.

Tržište osiguranja nerazvijeno, novi zakon donosi rast

- Nadamo se da će novi zakon (koji je trenutno u javnoj raspravi) doprineti bržem razvoju osiguranja u Srbiji - rekao je Milikić.

Direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u NBS Đorđe Jevtić je ocenio da je tržište osiguranja u Srbiji nerazvijeno i da ima veliki potencijal za rast. On je rekao da je prema učešću premije osiguranja u bruto domaćem proizvodu sa 1,8 odsto Srbija na 65. mestu u svetu i istakao da je daleko ispod zemalja EU koje imaju učešće od 7,8 odsto, ali i da zaostajemo mnogo za zemljama istočne i jugoistočne Evrope, čiji je prosek učešća premije osiguranja u BDP dva odsto.
Ocenjujući da su štete od poplave biti najveće u modernoj istoriji Srbije, on je rekao da će preko regionalnog društva za reosiguranja "Evropa Re", čiji je suosnivač, država Srbija pomoći razvoj domaćeg sektora osiguranja i osiguranje učiniti pristupačnijim.

Kako je objasnio ta regionalna kompanija za reosiguranje će ponuditi saradnju domaćim osiguravajućim kompanijama, kao bi se pomoću "Evrope Re", koju podržavaju međunarodne finansijske institucije, smanjila premiju osiguranja domaćinstvima, poljoprivredi, malim i srednjim preduzećima.

Taj sistem reosiguranja štete, istakao je, dugoročno štedi velike sume u budžetu Srbije, koje se onda mogu upotrebiti u druge svrhe, kao što su investicije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje tržište osiguranja osiguravajuće kuće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana