Tekst objavljen: 15.08.2014 16:04        


Velika zarada u kockarnici, dobitak na lotou, nasleđivanje bogatstva i ulaganje u sledeću ideju vrednu milijardu dolara mogu biti putevi ka finansijskoj slobodi. Nažalost za većinu nas, taj put zahteva određene pametne odluke, disciplinu, budžetiranje i pravi rad.

Tri greške kojima sabotirate vašu finansijsku slobodu

Bez obzira na visinu vaše zarade, vaši finansijski potezi mogu veoma uticati na vaš način života. Da bi ste izbegli finansijske poteškoće ili pomogli sebi da se oporavite od ranijih grešaka, izbegnite ove česte greške koje vas dovode do finansijskih nevolja i stoje vam na putu bogaćenja.

1. Živeti na pozajmljenom novcu

Korišćenje kreditne kartice ne mora da bude loša stvar. Ali osim ako ne otplaćujete kreditnu karticu svakog meseca, verovatno gomilate kamatu na osnovni dug. Iako su neki potrošači voljni da plaćaju dvocifrenu kamatnu stopu za kupovinu namirnica, goriva, odeću i drugih osnovnih stvari koje iskoriste pre nego što dospe račun za naplatu istih, dobra je ideja da izbegnete upadanje u ovu zamku.

Mesečne otplate kreditne kartice na kraju budu skuplje od vaše kupovine. Oslanjanje na kredit može vas ohrabriti da više potrošite što vas može dovesti do finansijski poteškoća u budućnosti. Loše rukovođenje kreditnom karticom i studenstkim zajmom, na primer, može vam pokvariti šanse za postizanje većih ciljeva kao što je kupovina kuće.

2. Previše trošenja & previše kupovanja

Netrošenje viša novca nego što se zaradi može delovati kao osnovni koncept, ali je vredan poštovanja. Kako nastavljate da mesecima kupujete više nego što zarađujete, na kraju ćete zapasti u finansijske probleme. Čekanje sledeće povišice ili bonusa može biti opasno; šta ako nikada ne dođe, ili gore, dobijete otkaz umesto toga?

Jedan način da izbegnete to jeste redovno praćenje vašeg trošenja i budžetiranje. To je veoma važno za manje, svakodnevne kupovine ali i za one velike, kao što je kupovina kuće ili automobila.

3. Ne štedeti dovoljno

Steknite štednu naviku što je ranije moguće i tretirajte štednju kao ma koji drugi račun. Odvajajte svakog meseca novac za štednju kako bi ste ostvarili štedne ciljeve.

Pored fonda za nepredviđene situacije, treba da razmotrite i penzioni fond. Stoga bi trebalo da naučite koliko vam novca od svake plate treba za penziju.

Postati finansijski slobodan ne dešava se preko noći, ali možete prilagoditi svoje navike i pružiti sebi najbolju priliku. Procenjivanje vašeg finansijskog ponašanja i življenje u skladu sa vašim mogućnostima vam u tome mogu pomoći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana