Tekst objavljen: 13.09.2015 11:30        


Oko četvrtine Evropljana, odnosno 123 miliona ljudi živi u siromaštvu, dok samo jedan odsto najbogatijih poseduje trećinu evropskog bogatstva. Drugim rečima, sedam miliona najbogatijih Evropljana poseduje isti nivo bogatstva kao 662 miliona najsiromašnijih građana.

Trećinu evropskog bogatstva drži 1,0 odsto bogataša

To su podaci iz izveštaja "Evropa u službi većine" međunarodne organizacije za razvoj Oxfam, u kome se osvetljava činjenica da rastuća nejednakost onemogućava efikasnu borbu protiv siromaštva.

Između 2009. i 2013. godine broj Evropljana koji nisu više u stanju da plate račun za grejanje, niti da se suoče sa nepredviđenim troškovima skočio je sa 7,5 miliona na 50 miliona ljudi, prenosi belgijski list Eko.

Prema podacima banke Credit Suisse, dok manje od jedan odsto najbogatijih Evropljana poseduje oko trećine ukupnog bogatstva na kontinentu, 40 odsto najsiromašnijih raspolaže sa manje od jednan odsto ukupnog neto bogatstva Evrope.

U Evropi trenutno živi 342 milijardera, navodi Oxfam.
U izveštaju se podvlači ogroman uticaj najbogatijih pojedinaca, multinacionalnih kompanija i interesnih grupa na evropske političare.

Među kompanijama koje savetuju Evropsku komisiju u vezi sa poreskim reformama, 82 odsto zastupa privatne i trgovačke interese.

Oxfam podseća da je "krajnje vreme da Evropa ponovo preuzme ulogu svetskog lidera promovišući progresivni program koji se obraća svima, a ne samo moćnoj i bogatoj eliti".

"Evropa ostaje jedna od šest najbogatijih regija u svetu u kom ne bi trebalo da postoji siromaštvo. Najuticajniji lideri moraju od sada da pokažu političku volju kako bi se raskrstilo sa siromaštvom i ekstremnom nejednakošću u Evropi", dodaje se u izveštaju.

Oxfam preporučuje institucijama EU i državama članicama da osnaže institucionalnu demokratiju, da dodatno ulažu u javne službe, da garantuju posao i pristojne plate svojim građanima, kao i da razviju pravedniji poreski sistem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bogatstvo bogati evropa siromaštvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana