Tekst objavljen: 11.02.2017 17:26        


Tražnja za zlatom je porasla u 2016. godini na najviši nivo u tri godine, pošto su investitori zabrinuti zbog političkih prilika, uključujući Bregzit, potražili sigurna utočišta za svoja ulaganja.

Tražnja za zlatom na trogodišnjem maksimumu u 2016.

Kako se navodi u izveštaju Svetskog saveta za zlato (WGC), kupovine preko ETF fondova pomogle su rastu globalna potražnje za zlatom za 2,0 odsto, na 4.309 tona u prošloj godini. Veće kupovine posredstvom tih fondova nadoknadile su pad kupovina zlatnika i nakita, kao i manje kupovine poluga centralnih banaka, izveštava agencija "Blumberg".

Međutim, u poslednja tri meseca 2016, ukupna potražnja je splasnula za 11 posto, na 994,1 tonu u odnosu na godinu ranije, dodaje se u saopštenju ovog industrijskog tela za sedištem u Londonu.

Tražnja za zlatom i sličnim proizvodima kod ETF fondova iznosila je 532 tona prošle godine, što je drugi najviši nivo ikada, naveo je Svet. To je pomoglo povećanju ukupne investicione tražnje za 70 odsto, na 1,561.1 tona, što je najviši četvorogodišnji nivo.

Ipak, zajedno je tražnja za polugama i zlatnicima bila "izuzetno mlaka" do četvrtog kvartala, potonuvši na nivou cele godine za oko 2,0 procenta, na 1.029 tona. Centralne banke su smanjile kupovine za 33 odsto, na šestogodišnji minimum od 383,6 tona, delom zbog pritiska na devizne rezerve, navodi se u izveštaju WGC.

Tražnja za nakitom se stropoštala za 15 posto, na najniži nivo u sedam godina od 2.041 tone, pošto su kupci u Indiji redukovali kupovine, delimično zbog odluke premijera Narendre Modija o povlačenju iz opticaja velikih banknota u nastojanju da se obračuna sa tzv. "prljavim novcem".

Ukupna indijska tražnja za zlatom je pala 21 odsto u prošloj godini na 675,5 tona, a ove godine može iznositi između 650 i 750 tona, dodao je WGC.

Cena zlata je lani najviše porasla u poslednjih pet godina, pošto su Federalne rezerve dugo odlagale povećanje kamatnih stopa a Velika Britanija izglasala na referendumu izlazak iz Evropske unije, što je podstaklo tražnju i cene.

Do kraja septembra 2016, cena žutog metala je skočila 25 procenata, jer su trgovci pohrlili u zlato kao najsigurniju luku uznemireni zbog globalnih ekonomskh "glavobolja", uključujući Bregzit i neizvesnosti u pogledu predsedničkih izbora u SAD.

Ovaj plemeniti metaj dodatno povećao dobitke ove godine, pošto je neobičan pristup američkog predsednika Donalda Trampa u pogledu vladanja unervozio investitore i podigao zabrinutost zbog političkih previranja u Evropi, navodi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato cena zlata zalihe zlata prodaja zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana