Tekst objavljen: 30.07.2017 10:00        


Cene novih stanova u Srbiji poslednjih godina beleže rast i to od 10 do 20 odsto. Prema podacima sajta Nekretnine, prosečna cena novoizgrađenog stana u Srbiji (bez Beograda) porasla je za 28.000 evra (u 2016. oglašen stan u proseku je koštao 49.433 evra, a u 2017. ta cena je 67.700), a u Beogradu je cena prosečnog stana koji se oglašava porasla za nešto više od 10.000 evra (sa 65.568 u 2016. na 78.387 u 2017.).

Tražnja i povoljni krediti pogurali cenu kvadrata

Gradi se po Srbiji, jer tražnje ima. Ipak, u zavisnosti od dela Srbije, kvadrat u novogradnji možete da platite recimo 500 evra koliko je na periferiji Niša, pa do preko 3.000 evra što je cena kvadrata na Dedinju.

Beograd od 950 do preko3.000 evra za kvadrat

U Beogradu, raste tražnja za novim stanovima, a dva su razloga za to. Kako kaže Nedeljko Milinović, iz agencije "Legat", stambeni krediti nikad nisu bili povoljniji, a i zakon o stanogradnji, mnoge je opredelilo na razmišljanje o kupovini novog stana.

- Kupci idu logikom zašto da kupuju polovan ili stari stan, gde moraju da ulažu novac, a zbog novog zakona to će morati i za stare fasade, pa se odlučuju za novogradnju. Cene novih stanova su u poslednjih nekoliko godina skočile i to za 15 do 20 odsto čak, u zavisnosti od lokacije - ističe naš sagovornik.Inače, za sedamnaest godina, prosečna cena stanova u Beogradu povećana je za četiri puta. Tako se u drugoj polovini 2000. godine dom u novoizgrađenoj zgradi mogao u proseku da kupi za 50.374 dinara po kvadratu, dok danas ta cena iznosi 228.684 dinara.

Na Dorćolu cena novogradnje je 2.000 evra za kvadrat, koliko i na Novom Beogradu u blizini "Delta sitija", kao i na Zvezdari koliko košta luksuznija gradnja. Na Vračaru novi stanovi su od 2.500 do 3.000 evra za kvadratni metar, a od tri hiljade evra za kvadrat plaća se na Dedinju i Senjaku.Tri puta manje oko hiljadu evra platiće oni koji se odluče za Mirijevo, dok je u Zemunu kvadrat od 1.200 do 1.300 evra. U Batajnic i nov stan može da se kupi za 950 evra po kvadratu, a ova ponuda se nalazi na najposećenijem portalu za prodaju nekretnina gde je i veliki broj oglasa za stanove koji su tek izgrađeni - nekretnine.rs. Na Voždovcu cena novih stanova je 1.650 evra za kvadrat, dok na Banjici 1.350 evra.

U Nišu raste tražnja, cena od 500 do 1.150 evraza kvadrat

Cena kvadrata u novoizgrađenim zgradama u Nišu u toku ove godine nije porasla, iako se beleži nešto veća potražnja nove gradnje. Međutim, u Nišu se gradi dosta novih zgrada, tako da je i mnogo stanova u ponudi.

- Prošle godine smo imali skok cene za oko 200 evra, jer je porasla u potražnja za stanovima. Nišlije manje kupuju stanove, ali imamo dosta klijenata iz manjih gradova jugoistočne Srbije. Kupci iz Zaječara, Negotina, Leskovca, Vranja, Kruševca traže novoizgrađene manje stanove koje kupuju za svoju decu koja studiraju u Nišu ili da ih izdaju - priča niški agent za prodaju nekretnina.

Cena kvadrata u novogradnji u širem centru Niša kreće se od 900 do 1.150 evra. Na periferiji su cene dosta niže, pa se kvadrat novogranje može pazariti od 600 do 800 evra.

- Novi stan se na periferiji može kupiti i nešto jeftinije, posebno ako dugo stoji neprodat. Dešava se da u zgradi koja je izgrađena pre nekoliko godina kvadrat novog stana padne i na 500 evra. Ali to je baš na periferiji Niša - kaže agent.

U Valjevu kupcitraže veće stanove u malim zgradama

U odnosu na period od pre dve-tri godine, cena nekretnina u Valjevu viša je za 10 odsto. Stanovi u novogradnji, ukoliko se pazare od investitora koji je sazidao zgradu, koštaju od 750 do 850 evra po kvadratnom metru, sa uračunatim PDV-om. Ukoliko se, pak, stan kupuje od vlasnika, što znači da je bio korišćen bar pet godina, cena kvadrata je 700 evra. Tražnje ima i to najviše za stanovima u novim, malim zgradama sa najviše do 12 stanova u kojima gotovo da nema garsonjera i jednosobnih stanova.

- Naime, investitori u poslednje vreme zidaju male zgrade na malim placevima i kako bi dobili što više prostora u tim objektima su projektovani mahom dvosobni ili trosobni stanovi jer to, sa ukupno manje stanova u zgradi, automatski znači i manje parking mesta koje po zakonu zgrada mora da ima – objašnjavaju trgovci nekretninama u Valjevu.Zlatiborza 1.100 evraza kvadrat

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji je Zlatibor, koji doživljava pravi investicioni bum u građevinarstvu. Gradi se i prodajem a popularne su manje zgrade sa manjim broijem stanova. Tako se može kupiti novogradnja za 1.100 evra po kvadratu, a stanovi su od 28 do 40 kvadrata.

U Smederevu kupci retkost

Stanogradnja u Smederevu drastično je manja nego pre samo nekoliko godina. Potražnja je, kažu oni koji su dugo u tom poslu, čak i u odnosu na tu smanjenu ponudu, gotovo prepolovljena, kupci su retkost. Ipak, bez obzira na pad tražnje cene su duže vreme nepromenjene od 700 do 750 evra za kvadrat plus PDV.

Subotičani preferiraju manje stanove

U Subotici je najveća potražnja za manjim stanovima, od 30 do 40 kvadrata, u novogradnji. Agenti za nekretnine kažu da je potražnja veća od ponude, jer u gradu postoji tek nekoliko gradilišta, a stambene jedinice su uglavnom već rasprodate. Ukoliko bi sada bilo novoizgrađenih objekata svi bi bili rasprodati u tri i više spratnica. Cene novijih stanova zbog cene placa na kojima su građeni su od 700 do 1.000 evra po kvadratu. Razlog velike potražnje je i Industrijska zona u Subotici u kojoj rade radnici iz Sombora, Kikinde, Kneževca i drugih vojvođanskih mesta i oni žele da se skuće u gradu u kome su našli stalan posao. Kupci najviše računaju na bankarske kredite, jer su zbog velike konkurencije među bankama njihove ponude povoljnije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nekretnine cena kvadrata stambeni krediti kupovina nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana