Tekst objavljen: 15.04.2015 9:30        


Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić poručio je u utorak studentima Ekonomskog fakulteta da posao traže u dobrim privatnim firmama - nikako u državnim - i posavetovao ih da uzmu sudbinu u svoje ruke, jer im niko neće pomoći.

Tražite posao u dobrim privatnim firmama

"Prosečna familija danas šalje decu da se zapošljavaju po državnim firmama. To nije dobro. Tražite svoju budućnost u dobrim privatnim firmama i gledajte da uzmete sudbinu u svoje ruke", poručio je Kostić u studentima tokom predavanja na Ekonomskom fakultetu.

On je rekao da "ko god želi u ovoj sali da se zaposli u MK grupi i želi da uči ima šanse da bude predsednik kompanije".

"Ali bukvalno ko god sedi u ovoj sali", podvukao je on i dodao da za to nije potrebna samo želja već mnogo rada i znanja.

Kostić je rekao da ne veruje u svoju generaciju i da samo veruje u generaciju koja dolazi.
"Naša generacija da je nešto umela da napravi, ona bi napravila. Ne bismo došli u ovu situaciju gde se Srbija nalazi danas", istako je Kostić.

Podsećajući da je Srbija danas na nižem nivou industrijske proizvodnje nego pre 30 godina, prvi čovek MK Grupe je ocenio da je to sramota za sve one političare koji su defilovali ovih zadnjih 30 godina, a da budemo pošteni, sramota je i za moju generaciju".

"Ja sam možda jedan od retkih koji pokušava tu nešto da napravi, ali to nije opravdanje", istakao je on.
Studentima je poručio da im niko neće dati šansu, već da je moraju uzeti sami i posavetovao ih da ne čekaju.

"Moje prvo zanimanje, kao diplomirani ekonomista koji je završio Ekonomski fakultet u roku, bilo je odžačar. Da, ja sam bio odžačar zato što nije bilo mogućnosti da drugačije registrujem privatno preduzeće pa sam morao da se registrujem kao odžačar. Registrujte se i vi kao odžačari. To vam je definicija preduzetništva", objasnio je Kostić.

Posla u Srbiji, kako je rekao, ima koliko god hoćete, a kao dokaz naveo to što se uvozi radna snaga iz EU.
"Kod nas recimo u vinogradu pored Inđije, nažalost pored 750.000 nezaposenih u Srbiji, moramo da uvozimo Rumune da bi nam obrađivali vinograde jer nema dovoljno radne snage. Mi uvozimo radnu snagu iz EU", bio je kategoričan Kostić.

On je pozvao studente da naprave nekoliko projekata koje će MK Grupa finansirati uz opasku da to znači da "nemaju izgovor jer sada imaju finansijere".

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin poručio je studentima da ne računaju da će se zapošljavati u javnom sektoru.

"Morate posao tražiti u kompanijama, poput MK Grupe koje će jedine biti sposobne da apsorbuju mlade ljude", istakao je on.

Đuričin je izrazio određenu vrstu sumnje da će sadašnje generacije moći da naprave veliki poslovni uspeh na principu samopreduzetništva, kao što je to uspeo Kostić, jer su se okolnosti promenile.

"Više je vreme da svoje preduzetništvo dokazujete u zdravim sistemima poput MK grupe, nego da sami pokušate nešto", rekao je Đuričin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privatne kompanije posao privatni sektor mladi biznismeni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana