Tekst objavljen: 14.04.2017 11:12        


VAŠINGTON, 14. aprila (Tanjug) - Američki predsednik Donald Tramp prouzrokovao je oštar pad dolara, nakon što je izjavio da je američka valuta i suviše jaka zbog rastućeg poverenja u njegovo predsedništvo. "Mislim da naš dolar postaje i suviše jak, što je delimično moja greška jer ljudi imaju poverenja u mene. To će međutim na kraju imati negativne posledice", preneo je američki list "Volstrit DŽornal" izjavu američkog predsednika.

Trampova kritika na račun USD oborila vrednost valute

"Postoji nekoliko izuzetno dobrih stvari u vezi sa jakim dolarom, ali najbolja stvar je, generalno govoreći, što to samo zvuči dobro. Veoma je teško nadmetati se kada imate jak dolar i kada druge zemlje devalviraju svoju valutu", istakao je Tramp.

Posle njegovog komentara, dolarski indeks, koji meri vrednost zelene novčanice prema korpi šest glavnih valuta, pao je u ranom azijskom trgovanju na 100,01 poen, u odnosu na nivo od preko 101 poena na kom je bio ranije ove nedelje, prenosi Raša tudej.

Analitičari, međutim, tvrde da će se dolar stabilizovati, jer bi američka Uprava federalnih rezervi (Fed) već u junu mogla podići kamatne stope.

"Donald Tramp je predsednik SAD, tako da ne krivim tržišne učesnike što ga shvataju ozbiljno. Ali Tramp je izuzetno nepredvidiv", kaže DŽim Rikards iz Stratedžik intelidžensa u intervjuu za Si-En-Bi-Si.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana