EUR 117,59 USD 103,17 CHF 109,70

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 16.07.20. :: 117.5950 rsd

Tekst objavljen: 27.09.2019 10:55        


Daljinski sistemi grejanja su, što se tiče stanja postrojenja i količina energenata, spremni za početak grejne sezone, izjavio je danas direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

Toplane u Srbiji spremne za sezonu

Za predstojeću sezonu je za toplane predviđena potrošnja 550 miliona kubnih metara prirodnog gasa, 66.000 tona mazuta i 156.000 tona uglja, rekao je Stojanović na konferenciji "Kako ćemo se grejati ove zime", koju je organizovao Balkanmagazin.

On je prezentovao podatak da je u Srbiji 25 odsto domaćinstava, skoro 630.000, priključeno na daljinske sisteme grejanja, 35 odsto se greje na drva, po 10 odsto na prirodni gas i na ugalj, a ostali na struju.

Stojanović je naveo da su toplane prošle godine isporučile 5.620 gigavatsati energije i da je efikasnost proizvodnih sistema 90 odsto, a distributivnih 85 odsto, što je više od proseka Evropske unije.

Izvršni direktor Srbijagasa za komercijalne poslove Dragan Vučur rekao je da je u tehničko-tehnološkom smislu sistem tog javnog preduzeća funkcioniše bez problema u celoj zemlji i da je preduzeto sve da grejna sezona protekne bez većih problema.

Vučur je upozorio da, međutim, postoji problem koji brine celu Evropu, jer se ne zna šta će biti posle 1. januara i da li će i kakav dogovor postići ruska i ukrajinska gasna kompanija."Ministarstvo energetike i Srbijagas se spremaju i za to, iz alternativnih pravaca su obezbeđene dodatne količine gasa i u toku su pregovori za još neke količine, čime bi se poboljšala sigurnost snabdevanja", objasnio je on.

Prema tvrdnjama Vučura, ukoliko posle 1. januara bude "nepredviđenih okolnosti", zbog nepostizanja dogovora Rusije i Ukrajine, to se neće u većoj meri odraziti na sigurnost snabdevanja u Srbiji.

Ključni faktor za sigurnost je, naglasio je on, podzemno skladište Banatski dvor, koje će narednih dana biti napunjeno sa 450 miliona kubnih metara gasa, a krajem oktobra ili početkom novembra sa dodatnih 100 miliona kubika.Vučur je rekao i da je cena gasa stabilna i da se ne očekuje ozbiljnije povećanje, ako na globalnom planu ostane sadašnja situacija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
grejna sezona Srbija toplane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.2

ostavite komentar