Tekst objavljen: 23.08.2015 17:00        


Iako je leto u punom jeku, nije prerano da se razmišlja o jesenjim putovanjima.

Top 5 gradova koje morate posetiti

Naravno, u to doba godine, najpopularnije su takozvane “city brake” destinacije na kojima možete da se bolje upoznate sa kulturom i životom u drugim zemljama.

Preporučujemo vam top 5 evropskih gradova, u kojima ćete zaista uživati.

1. Dublin


Još od davnih dana Dublin je važio za kulturni centar, te je inspirisao i mamio mnoge pisce, muzičare i druge umetnike. Neki od najpoznatijih jesu svakako Džordž Bernard Šo, Oskar Vajld, Jejts, Džejms Džojs…Ono zbog čega je Dublin danas možda i najpoznatiji jesu pabovi. Kažu da u samom gradu postoji više od 1.000 pabova. Ono čime će se današnji Dubliner prvo podičiti biće prvoklasno pivo, a tu je i viski za koji tvrde da leči sve, preko zubobolje, niskog krvnog pritiska ili bilo koju duševnu moru.

2. Milano


Na put u Milano će vas verovatno navesti želja za šopingom, fudbalom i operom ali je dovoljan samo jedan pogled na „Duomo” katedralu da ostanete bez daha. Milan se smatra modnom prestonicom i centrom glamura i fudbala ali je prilično potcenjen kao istorijski grad u kom se mogu videti mnoge znamenitosti.

3.Reykjavik


Reykjavik je sigurno jedan od najmanjih gradova sa najvećom i najluđom ponudom noćnog provoda na svetu. Reykjavik noći počinju petkom, a završavaju se u nedelju ujutro. Petkom tek oko jedan ujutro stanovnici ovog malecnog grada od svega 100 000 stanovnika, već polupijani izlaze na glavni i jedini korzo i ujedno shopping zonu – ulicu Laugavegur.
Reykjavik je grad sudara tradicije i urbanog, grad kontrasta. Tako ćete u popularnom „Kafebarinu“ videti gomilu mladih ljudi koji međusobno ne komuniciraju i zure u svoje preskupe lap-topove, dok ćete sledećeg dana prisustvovati tradicionalnoj porodičnoj večeri na kojoj će se svi otimati za reč.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4. Stockholm


Jedna od najsevernijih prestonica Evrope ima reputaciju veoma hladnog mesta. Međutim, Stokholm je leti veoma privlačna destinacija i što je možda i važnije – iznenađujuće topla. Od misterioznih srednjevekovnih uličica do muzeja svetske klase i prelepih parkova, prestonica Švedske je odlična destinacija bez obzira na to da li pada kiša ili je sunčano.

 5. Kopenhagen


U kraljevini Danskoj, glavni grad Kopenhagen je kraljevstvo za sebe – kraljevstvo bicikala i svuda čuvenog ,,danskog peciva“. Obnovljiva energija, zaštita prirode, očuvanje prirodnih resursa mora i zemlje, sve je to nešto čemu se ovde pristupa planski i donosi rezultate. Kopenhagen je po kvalitetu života, prema izboru svetski poznatog časopisa „Monokl“, proglašen najboljim gradom na svetu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
milano Reykjavik Stockholm evropski gradovi dublin Kopenhagen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana