Tekst objavljen: 05.08.2016 15:00        


Srbija je za prvih sedam meseci ove godine ostvarila suficit od 22 milijarde dinara (170 miliona evra), što obara učešće javnog duga u BDP-u na oko 70 procenata.

Telekom već uplatio, koliko će od EPS i EMS?

U prvih sedam meseci prihodi su bili veći 22,8 milijarde dinara, a rashodi niži 3,8 odsto od planiranih. Poreski prihodi su iznosili 54,7 milijarde dinara, neporeski su bili 18,7 milijardi, a veći su pre svega zbog bolje naplate akciza i carina.

Da bi u avgustu suficit mogao biti i veći najavio je i mandatar za sastav srpske vlade Aleksandar Vučić, tvrdeći da se u ovom mesecu očekuju da republička kasa ima suficit veći od 40 milijardi dinara. Tome će, kako je naglasio, doprineti i državna preduzeća poput „Telekoma”, EPS-a i EMS-a, čije će uplate u budžet stići tokom ovog meseca.

Finansijska slika javnih preduzeća u Srbiji prošle godine znatno je promenjena jer su posle godina gomilanja gubitaka počela da posluju s dobitkom. Objavljen je podatak da je zbirna neto dobit 485 javnih preduzeća iznosila 8,3 milijarde dinara, ali su prošle godine napravila i minus od 44 milijarde.


Da su njegove procene tačne već je potvrdio „Telekom Srbija”, koji je ovih dana u srpski budžet uplatio čak 8,9 milijardi dinara.

EPS bi tokom avgusta u budžet trebalo da uplati najmanje 5,5 milijardi dinara, s obzirom na to da je na kraju prošle godine ostvario dobit od 11 milijardi dinara. Ta kompanija uplatila je u budžet i dodatnu milijardu dinara po osnovu izmirenja obaveza prema Pariskom klubu poverilaca.

Ukupna dobit „Elektromreža Srbije” iznosi oko 2,8 milijarde dinara, a koliko će tačno od te sume biti uplaćeno u budžetsku kasu, odrediće vlada Srbije.

Zakonski rok da javna preduzeća uplate dobit u republički budžet ističe 30. novembra, ali je deo njih odlučio da to učini tokom ovog meseca. Ostala republička javna preduzeća već su uplatila dobit u državnu kasu, a bilo je i onih koja nisu imala šta da uplate jer su poslovala s gubicima. Svakako je i poslovanje javnih preduzeća tokom prošle godine i u prvoj polovini ove bilo bolje nego prethodnih i malo je onih koji su zabeležili gubitke.

Da će neporeski prihodi, odnosno uplate javnih preduzeća ove godine premašiti plan, predvideo je i Fiskalni savet Srbije, koji je u poslednjem izveštaju tvrdio da će ti prihodi nadmašiti plan najmanje 15 milijardi dinara. No, Fiskalni savet smatra lošim upravo to što javna preduzeća uplaćuju u republički budžet ogroman novac jer to može za posledicu imati njihovo preterano finansijsko iscrpljivanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dobit preduzeća suficit budžeta javna preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana