Tekst objavljen: 07.04.2014 16:30        


Guverner NBS Jorgovanaka Tabaković je rekla da je dinarska štednja u 2013. godini gotovo udvostručena i da očekuje da će se banke sve više okretati dinarskom kreditiranju privatnog sektora.

Tabaković: Raste štednja u dinarima, rašće i krediti (Medija centar Beograd)

Ona je rekla da je dinarska štednja udvostručena zahvaljujući niskoj inflaciji, stabilnosti deviznog kursa i činjenici da zahvaljujući preporukama NBS banke nisu povećale kamatnu stopu na deviznu štednju građana.

- Očekujemo da će se zahvaljujući rastu dinarskih sredstava i postignutoj makroekonomskoj stabilnosti banke ubuduće okretati dinarskom kreditiranju privatnog sektora - navela je Tabaković, dodajući da je trenutna štednja stanovništva 8,4 milijardi evra.

Guverner NBS Jorgovanaka Tabaković kaže da će centralna banka održavati kurs dinara da na njega ne mogu da utiču nikakve spekulantske namere ili nečiji interesi.

Tabaković je na pitanje da li je NBS u prva tri meseca ove godine potrošila mnogo novca na jačanje dinara rekla da "nije pitanje koliko smo potrošili. NBS je potrošila 820 miliona evra, ali smo već kupili 40 miliona evra, ne dozvoljavajući da dinar preterano jača".

Ona je navela da će NBS nastojati da zadrži devizne rezerve na visokom nivou na kojem su i sada. Stabilnost kursa i nivo deviznih rezervi daju stabilnost koja pomaže svima koji treba da reše ostale spoljnotrgovinske i neravnoteže u našem privrednom sistemu, dodala je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti dinarski krediti štednja dinarska štednja jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije nbs Narodna banka Srbije dinar devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana