Tekst objavljen: 01.08.2017 15:35        


Narodna banka Srbije priprema mere da stimuliše građane da deviznu štednju od 9,1 milijardu evra ulažu u hartije od vrednosti umesto da je drže u bankama.

Tabaković priznala: Kamate niske, bolje u hartije

To je izjavila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je Odboru Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava podnela izveštaj o poslovanju NBS u 2015. i prvoj polovini 2016. godine i rekla da su kamate na deviznu štednju u bankama niske.

"Banke građanima na štednju plaćaju od 0,8 odsto do jedan odsto, osim jedne koja daje malo više, pa pripremmo instrumente koji će stimulisati građane da kupuju hartije od vrednosti što će im biti isplativije", rekla je Tabaković.

Govoreći o poslovanju NBS, ona je rekla da je uspeh što je sačuvana cenovna i finansijska stabilnost.

Član skupštinskog odbora Goran Ćirić (DS) rekao je da nisu za pohvalu rezultati NBS jer je 2008. godine vrednost bruto domaćeg proizvoda (BDP) bila 33,7 milijardi evra, a 2016. godine 34,1 milion evra, što je svega 400 miliona ili 1,2 odsto više.

Dodao je da je i javni dug Srbije od 2008. godine porastao 15 milijardi evra.

Na pitanje Ćirića zašto je oduzeta dozvola za rad Takovo osiguranju Tabaković je rekla da nisu tačne informacije da su imali dovoljne tehničke rezerve.

"Takovo osiguranje u dužem vremenskom periodu nije imalo dovoljne tehničke rezerve, a ni zainteresovanog investitora, kako su tvrdili", rekla je Tabaković.

Ona je dematovala i informaciju da je NBS kupila novi auto i istakla da su sve te priče smišljene da se "diskvalifikuju dobri rezultati poslovanja NBS".

Član Odbora za finansije Milorad Mirčić (SRS) rekao je da takav odgovor NBS "nema kredibilitet jer ga je potpisala Jorgovanka Tabaković" i dodao "da će se istina o kupovini automobila saznati kada se smeni aktuelna vlast".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Saša73 01.08.2017 18:14

    Kada i ako NBS donese najavljene mere ,očekujem od ljudi koji uređuju sajt jedan sadržajan članak o kupovini hartija od vrednosti: Gde, kako, kolika je dobit, koji su rizici, itd.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamata na štednju štediše štednja novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana