Tekst objavljen: 04.11.2013 12:00        


Obezbedili smo deponente sve tri banke koje su u proteklom periodu ugašene, što govori i o rešenosti države da u potpunosti osigura ulaganja, kaže Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije.

Tabaković: Novac štediša u bankama je potpuno siguran (Medija centar Beograd)

Ona dodaje i da će uskoro biti formiran komitet za finansijsku stabilnost, u koji će osim NBS i Ministarstva finansija biti uključeni i Agencija za osiguranje depozita i Komisija za hartije od vrednosti.

ISPLAĆENO 300 MILIONA EVRA

Za 18 meseci, Agencija za osiguranje depozita je morala da isplati više od 300 miliona evra za osigurane i neosigurane štedne uloge iz tri propale banke i gotovo ispraznila kasu. Samo je za uloge u Agrobanci iz fonda ove državne institucije dato 238,5 miliona evra. Takođe, svi ulozi su bili pokriveni i u ostale dve ugašene banke, ali uz pomoć države.
Agencija za osiguranje depozita je, inače, državna institucija osnovana pre sedam godina da bi zaštitila štediše u slučaju propasti banaka. Svi depoziti do 50.000 evra su osigurani, ali su u slučaju Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd namirene su i štediše koje nisu bile osigurane.

- U sva tri slučaja u kojima je NBS bankama oduzela dozvole za rad, primenjena je ista strateška odluka da se obezbede svi deponenti i poverioci, a u cilju zaštite finansijske stabilnosti - objašnjava guverner Narodne banke Srbije. - Za ovu svrhu opredeljena su značajna sredstva kako iz Fonda za osiguranje depozita, tako i po osnovu bespovratne finansijske podrške Republike Srbije.

Činjenica je da je, kako kaže guverner NBS, Agencija za osiguranje depozita podnela u značajnoj meri teret saniranja posledica lošeg poslovanja tri državne banke, ali time nije narušen kredibilitet ove institucije koja je i dalje spremna da odgovori svojim obavezama za stabilnost finansijskog sistema.

- Iako se ne radi o sistemski značajnim bankama, trošak obezbeđenja njihovih deponenata i poverilaca bio je značajan, ali bi on bio još veći, imajući u vidu direktne i indirektne troškove, u slučaju da su isplaćivani samo garantovani depoziti - ističe Jorgovanka Tabaković. - Uz to, suočili bismo se i sa padom poverenja deponenata i poverilaca u bankarski sektor, što bi i dobre banke stavilo u situaciju da snose nepotrebne troškove i rizike. Uz to, poslednje oduzimanje dozvole za rad obavljeno je uoči Nedelje štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    LJuba 13.11.2013 20:20

    Ja ću da dignem moje pare a ti kupi nove naočare i smanji platu,jakosi pametna a misliš dasmo mi budale...žaomi je što sam prebacio pare iz Nemačke vamo..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše Nedelja štednje nedelja štednje 2013 banke zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke propale banke državne banke jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana