Tekst objavljen: 05.12.2013 14:08        


Pritisak na kurs dinara poslednjih par dana posledica je potreba Naftne industrije Srbije da plati veću količinu uvezenih energenata, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i dodala da su "to razlozi koji nisu takve prirode da centralna banka mora da interveniše na međubankarskom deviznom tržištu".

Tabaković: Dinar slabi jer NIS plaća energente (Medija centar Beograd)

Tabakovićeva je kazala i da do kraja godine očekuje još pritisaka na kurs.

- Ne očekujem da ti pritisci budu enormni i da bude začuđujućih oscilacija, ali očekujem pritiske i nešto malo slabljenje dinara do kraja godine - rekla je ona i dodala da će se NBS truditi da fluktuirajući kurs i dalje održi relativno stabilnim, sa najmanjim troškovima za državu.

Ona je istakla da je u decembru uobičajeno najveći pritisak na deviznom tržištu jer preduzeća žure da potroše novac za javne nabavke, i privreda i država izmiruju obaveze.

Guverner NBS je navela i da se u 2014. godini očekuje da inflacija u Srbiji bude na nivou od oko četiri odsto, kao i da u narednom trogodišnjem periodu bude stabilna, kako bi zemlja imala stabilne uslove za poslovanje.

Ona je ponovila da Srbija ima devizne rezerve na visokom nivou i da nam aranžman sa MMF-om nije potreban zbog novca, već da ta institucija bude neka vrsta kontrolora i savetnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković dinar nbs Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije kurs dinara devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana