Tekst objavljen: 16.12.2013 11:30        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da je važno da građani budu pravilno informisani koliko koštaju određene bankarske usluge, ali i da banke moraju da znaju gde su granice izdržljivosti korisnika njihovih usluga, od kojih zavise i zbog kojih postoje.

Tabaković: Banke moraju da znaju gde je granica

- NBS ne može uticati na banke kada je u pitanju način formiranja cena za konkretne bankarske proizvode - rekla je Tabaković upitana da li je logično da građani plaćaju bankama kamatu na dozvoljeni minus 35 odsto, ako je inflacija četiri odsto.

- Cenu određene usluge određuje tržište, ali nesavršenost tržišta je opšte poznata - istakla je Tabaković.

Prema njenim rečima, važno je da građani budu pravilno informisani koliko određena usluga košta i da prema tome određuju da li će je koristiti ili ne.

Ali, dodala je Tabakovićeva, ukoliko su građani prinuđeni da koriste bankarsku uslugu, ako nemaju izbora ili, ako je izbor ograničen vidljivim i nevidljivim preprekama, onda nemoć tržišta postaje očigledna.

NBS se trudi da kroz Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga čini da korisnici finansijskih usluga budu što bolje informisani prilikom izbora određene bankarske usluge.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Banjar 16.12.2013 22:11

    Steta, sto se ne drzi varjace i kecelje... tu bi bila nenadmasna.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke tarifa banke, provizija bankarske usluge tarife banke krediti bankarski sektor bankarsko tržište banke Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije nbs jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana