Tekst objavljen: 11.08.2014 8:56        


Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, kaže da veruje da se snižavanje kamatnih stopa, koje je već započeto, nastavlja i u narednom periodu.

Tabaković: Banke će i dalje snižavati kamate na kredite (foto: Medija centar Beograd)

Ona objašnjava da iskustva američkih Federalnih rezervi i Evropske centralne banke pokazuju da se pokušaji da se snižavanjem kamatnih stopa osigura oporavak kreditne aktivnosti i privrede nisu prelili na realni sektor.

- Očekujem da banke uvaže realnost i izvagaju da li je profitabilnije imati pouzdanog klijenta koji redovno izmiruje svoje obaveze ili potencijalno rizičnog koji ne može svojim primanjima da prati uslove pod kojima se zadužuje - kaže Tabaković za Novosti.

Istovremeno, ona dodaje da će sve mere monetarne politike NBS i u narednom periodu biti usmerene u pravcu stabilizacije inflacije na niskom i održivom nivou.

- Iskustvo zemalja u tranziciji pokazuje da je makroekonomska stabilizacija, odnosno zadržavanje inflacije na niskom nivou i konsolidovanje javnih finansija najbolji način da se privredi pomogne na duže staze jer se time smanjuje rizik zemlje, stvara povoljan ambijent za poslovanje i osnova za održiv rast na duži rok - kaže Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamata na kredite kamate na kredite krediti bankarsko tržište bankarski sektor banke Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije nbs jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana