Tekst objavljen: 19.12.2013 8:45        


Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je, govoreći o visokim kamatama u Srbiji i njihovom eventualnom snižavanju, rekla da banke ne mogu da prevaljuju previsoke kamate na građane od čak 35 odsto godišnje na dozvoljeni minus po platnim karticama i dodala da će NBS naći način da bankama ukaže da moraju uvažavati realnost.

Tabaković: Bankarske kamate od 35 odsto nisu u redu (Medija centar Beograd)

Povodom smanjenja referentne kamate ove nedelje od 0,5 odsto, što je ukupno dva odsto u ovoj godini, Tabaković je rekla da ta odluka NBS nije bila ishitrena i privremenog je karaktera i ocenila je da banke još nisu reagovale snižavanjem kamata.

Na pitanje da li očekuje veći rast ili pad dinara pred kraj godine, Tabaković je odgovorila da se ona ne bavi predviđanjem kursa, mada se ogradila rečima da ona ne kaže da neće doći do promene kursa, na šta će NBS reagovati svojim mehanizmima da održi stabilnost domaće valute. U odgovoru na pitanje da li ovaj kurs ne odgovara izvoznoj privredi, Tabaković je rekla da je kurs dinara realan, zato što nije postignut trošenjem deviznih rezervi.
- Najvažnije je da inflaciju 'usidrimo' na niskom, stabilnom nivou u naredne tri godine u rasponu četiri plus - minus 1,5 odsto - istakla je ona.

Guvernerka je dodala da centralna banka nije potrošila ni jedan evro iz deviznih rezervi da bi odbranila stabilnost kursa i poručila da je će stabilne cene i niska inflacija i dalje biti zacrtani cilj NBS.

Govoreći o međugodišnjoj inflaciji koja je u novembru bila 1,5 odsto, što je najniži nivo u proteklih 40 godina, Tabaković je podsetila da je inflacija iznosila 12,2 odsto kada je ona došla na čelo NBS, kurs dnara je bio 115 za evro, na čiju je odbranu potrošeno oko 1,4 milijardi evra iz deviznih rezervi.

Danas je kurs 114,9 dinara za evro, a za održavanje njegove stabilnosti NBS je kupila 435 miliona evra i isto toliko prodala, što znači da nije potrošila ni jedan evro iz deviznih rezervi. Od kako je ona guverner kupovna moć građana je, kako je rekla, smanjena samo za 240 dinara, kada je reč o mesečnim zaradama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke kamata kamate krediti banke Narodna banka Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana