Tekst objavljen: 05.08.2020 16:05        


Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do 10. avgusta donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i štenja Kovida 19, a inspektori rada će potom kontrolisati firme, ali i tamo gde je potrebno savetovati i pomagati da se tome prilagode, kažu u Inspektoratu za rad

Svi poslodavci treba da donesu plan preventivnih mera do 10. avgusta

Pravilnik, koji je stupio na snagu 11. jula, primenjuje se na svim radnim mestima u radnoj okolini u kojoj se obavlja rad, izuzev rada na terenu i rada od kuće.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović ukazuje da postoje situacije u kojima firme koriste agencije da im urade akt procene rizika i dodaje da to zaista nije neophodno, budući da taj posao nije komplikovan.

"Nema potrebe da se izdvajaju dodatna sredstva i plaćaju agencije, svi poslodavci na osnovu pravilnika Ministarstva rada i plana preventivnih mera koje su objavljene na sajtu imaju formu i potrebno je samo da to prilagode svojim aktivnostima", kaže Đurović za Tanjug.

Dodaje da plan može da spovede lice koje je u firmi zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu, a ukoliko ga nemaju u firmi, to može da učuni bilo ko je od radnika ko je upoznat sa temom i za to mu neće biti potrebno više od sat ili dva vremena.

Ističe da su u planu, odnosno tabeli navedene mere koje su poslodavci dužni da poštuju.

Inspekcija rada će kontrolisati poslodavce, a u cilju zaštite zdravlja ljudskih života, kaže Đurović i dodaje da cilj nije samo kažnjavanje i represivne mere već da se pruži pomoć i savetodavna podrška poslodavcima da što pre počnu sa primenom mera iz plana a u cilju zaštite zdravlja i sprečavanja pojave i širenja virusa.

"U situacijama u kojima je značajno ugrožena bezbednost ljudi, inspekcija će reagovati" kaže sagovornik Tanjuga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Đurović dodaje da su se tokom vanrednog stanja poslodavci uglavnom pridržavali mera i poštovali ih ali da je bilo i onih koji nisu davali i takav primer.

"Gde god naiđemo na propuste ukazujemo poslodavcu da mora da poštuje mere, a ako su primeri drastičniji i svojim postupcima ugrožavaju zaposlene, podnosimo zahteve za prekršajne prijave iili rešenja o zabrani rada", dodaje Đurović.

Tokom vanrednog stanja inspektori su podneli 78 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i nekoliko rešenja o zabrani rada.

Pravilnikom o preventivnim merama, za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti propisuju se preventivne mere koje je poslodavac dužan da primeni radi sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti i otklanjanja rizika za bezbedan i zdrav rad zaposlenih, kao i lica koja se zateknu u radnoj okolini, kada nadležni organ proglasi epidemiju zarazne bolesti.

Poslodavac je dužan da, za sva radna mesta u radnoj okolini, donese plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preventivne mere 10 avgust stevan đurović poslodavci pandemija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana