Tekst objavljen: 08.05.2015 12:23        


Svi agenti za nekretnine u Srbiji od danas moraju da imaju položen stručni ispit odnosno licencu da bi se bavili tim poslom i građani će u kupoprodaji i zakupu nekretnina imati veću pravnu sigurnost.  

Svi agenti za nekretnine moraju da imaju licencu

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević je izjavio Tanjugu da je počela puna primena Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti koja obuhvata i obavezno osiguranje, pošto da je istekao prelazni period koji traje od 8. novembra 2013.

"Sve odredbe zakona se od danas primenjuju - odredbe o registru i osiguranju, čija je primena jedino bila odložene na godinu i po dana", istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u prethodnih sedam ili osam meseci , otkada je Komisija za polaganje stručnog ispita u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija počela da radi, stručni ispit je položilo nešto više od 1.150 agenata i steklo uslov da se upiše u registar.

"Naše udruženje očekuje da će se veliki broj naših kolega u najkraćem roku upisati u registar, jer od danas oni koji nisu upisani, bilo da je reč o privrednim subjektima odnosno agencijama ili agentima, ne mogu da se bave ovim poslom", istakao je Đorđević i poručio da su za one koji nastave da rade, a nisu upisani u registar zaprećene stroge kazne.

Zahvaljujući punoj primeni zakona građani će, kako je naveo, dobiti kvalitetniju uslugu i imati veću pravnu sigurnost.

"Najveća korist će biti u tome što će građani moći na Internetu da vide da li su agencija i agent upisani u registar, kao i na koliki iznos je ta firma osigurana od odgovornosti za štetu", istakao je Đorđević.
Prema njegovim rečima, minimalan iznos propisan zakonom je 15.000 evra za pojediničani štetni događaj odnosno 45.000 evra ukupno za jednu osiguravajuću godinu.

"Mislim da će građani, takođe, imati bržu realizaciju kupovine, prodaje i izdavanja, s obzirom da je do sada bilo svakakvih agenata. Oni su prošli obuku u Privrednoj komori Srbije i u regionalnim privrednim komorama i položili stručni ispit, i naučili mnogo više nego pre što su znali", istakao je Đorđević.

On je kazao da će se od ove godine 9. maj obeležavati kao Dan posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Srbije.

"Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti u PKS je 9. maj proglasila Danom posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Srbije i taj datum ćemo obeležavati kao svoj dan zbog početka primene zakona, zato što naša profesija od ove godine ima novi početak", naglasio je Đorđević.

On kaže da će ta grupacija u PKS 13. maja održati svečana sednicu i izrazio očekivanje da će prisustvovati i resorni ministar trgovine Rasim Ljajić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
licence licencirani agenti nekretnina zakup nepokretnosti prodaja stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana