Tekst objavljen: 17.01.2016 12:55        


Svet bi mogao da se suoči sa novom finansijskom krizom, jer su tržišta pretrpela veliki pad na početku ove godine zbog zabrinutosti u pogledu slabljenja druge najveće svetske privrede, ocenio je član kineskog državnog saveta, najvišeg organa izvršne vlasti, Jang Đeči. 

Svetu preti nova ekonomska kriza

"Ne može se u potpunosti odbaciti mogućnost izbijanja nove ekonomske krize, i taj problem ne bi trebalo da bude zanemaren. Živimo u doba stalnih promena i intenzivnih transformacija. Mogućnosti su neviđene, ali su takvi i izazovi", rekao je Jang na sastanku Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u razvoju (G20) u Pekingu, prenosi agencija Frans pres.

Kineski funkcioner je, na skupu organizovanom u sklopu priprema za septembarski samit G20 u kineskom gradu Hangdžu, podsetio na to kako su članice G20 sarađivale posle globalne finansijske krize iz 2008. godine na obnavljanju poverenja.

"Sprečavanje ili ublažavanje negativnih efekata mera preduzetih na nivou pojedinačnih zemalja je hitan zadatak", rekao je Jang, što bi se, kako ocenjuje francuska agencija, moglo protumačiti kao aluzija na američko podizanje ključnih kamatnih stopa.

Kako izveštava Frans pres, azijska tržišta akcija ponovo su se srozala, uz oštar pad berzi u Šangaju i Šenzenu nakon rasprodaje na Wall Street-u, zbog zabrinutosti u pogledu kineskog ekonomskog rasta.

Izjava Janga dolazi samo dan pošto je Kina objavila informaciju o osmoprocentnom padu trgovinske razmene sa svetom u prošloj godini, na 3,96 biliona dolara, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska ekonomija svetska ekonomska kriza kina novac kriza ekonomija wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana