Tekst objavljen: 05.06.2015 16:25        


Putnički avio-saobraćaj u svetu u aprilu je povećan 5,9 odsto, na godišnjem nivou, ali su perspektive mešovite za naredne mesece, inače tradiocionalno najdinamičnije za avio-kompanije, saopstila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj IATA.

Svetski putnički avio-saobraćaj porastao skoro 6 odsto

Dok slabost cena nafte omogućava kompanijama da drže niske cene karata, rast dolara može negativno uticati na tražnju u nekim zemljama, predviđa IATA u svom mesečnom osvrtu na svetski vazdušni saobraćaj, a prenosi Rojters.

"Ostaje da se vidi da li će globalna solidna tražnja za transportnim uslugama uspeti da pruži otpor nepovoljnim čioniocima, kao što je slabiji ekonomski rast od očekivanog u SAD-u, u prvom kvartalu, slabost tražnje u evrozoni i usporavanje regionalne razmene u okviru zone Azija-Pacifik", istakao je u saopštenju generalni direktor ove asocijacije, Toni Tajler.

U aprilu ukupni kapaciteti globalnog vazduhoplovog saobraćaja povećani su 6,1 odsto, dok je prosečna stopa popunjenosti pala za 0,1 procentni poen, na 79,4 odsto.

Tražnja u sektoru teretnog saobraćaja u aprilu je usporila s rastom, uz stopu od 3,3 odsto, posle stope od 5,3 odsto u prvom kvartalu ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
avio prevoz avio karte cena goriva niže cene avio kompanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana