Tekst objavljen: 17.09.2015 13:59        


Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 100 miliona dolara za projekat koji će, kako je saopšteno danas, finansirati rezultate postignute u povećanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mesta.

Svetska banka odobrila Srbiji kredit od 100 miliona USD

Odbor izvršnih direktora SB je taj kredit odobrio juče, saopštila je Svetska banka.

Odobravanje Projekta konkurentnosti i zapošljavanja usledilo je dan nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Svetske banke u sedištu ove organizacije u Vašingtonu Džim Kimom.

Srbija se, od izbijanja globalne ekonomske krize 2008. godine, suočava sa sporim privrednim oporavkom, navodi SB.

Uz posvećenost reformama, privredna situacija počela je da se okreće nabolje u 2015. godini, tako da je privredni rast pozitivan, izvoz raste, a zapošljavanje se povećava od početka godine.

Ali, iako Srbija sprovodi duboke privredne reforme vezane za državna preduzeća i javnu upravu, još dosta toga valja učiniti da bi privatni sektor povukao privredni rast.

"Otvaranje novih radnih mesta za mlade ljude je najveći prioritet Srbije. To je prekjuče na sastanku istakao i premijer, a mi smo na to reagovali projektom koji će se baviti problemima zbog kojih brine i to tako što će se njime jačati promocija investicija, podsticati inovacije u privredi i pomoći mladim građanima Srbije da se povežu sa poslodavcima", kaže potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Ciril Miler.

Projekat konkurentnosti i zapošljavanja podržaće tri oblasti: stvaranje bolje investicione klime, podsticanje inovacija i preduzetništva i pružanje usluga koje će povezivati radnike i poslodavce.

U vreme fiskalne konsolidacije projekat će se usredsrediti na pružanje boljih usluga u javnom sektoru namenjenih investitorima i onima koji traže posao, što će se postići boljim korišćenjem javnih sredstava.

"Projekat će pomoći da se pruži bolja podrška investicijama i rastu izvoza malih i srednjih preduzeća", rekao je stručnjak Svetske banke za razvoj privatnog sektora Duško Vasiljević, navedeno je u saopštenju.

Kako kaže, projekat će podržati i inovativna preduzeća koja po pravilu zapošljavaju mlade i obrazovane ljude.

Cilj je, takođe, da se poboljšaju usluge koje se pružaju nezaposlenima, kako bi oni brže nalazili posao, dodao je Vasiljević.

U ovom slučaju radi se o investicionom kreditu, čija sredstva će se u Srbiji koristiti nakon postizanja dogovorenih rezultata, kao i o malom iznosu tehničke pomoći kojom će se finansirati stručnjaci za postizanje dogovorenih ciljeva.

Ova vrsta finansiranja izabrana je kako bi se podstakao višegodišnji program reformi i kako bi se nadoknadili troškovi koje vlada ima u vreme fiskalne konsolidacije, navedeno je u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka srbija 2015 investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana