Tekst objavljen: 15.10.2015 11:59        


Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhijen izjavio je danas da se ta banka zalaže za selektivno povećanje plata s obzirom na to da taj sistem u Srbiji ima mnogo anomalija, koje bi bile povećanje njihovim opštim rastom.

Svetska banka ne podržava opšte povećanje plata

Verhijen je za RTS rekao da strateškim preduzećima, koja vlada želi da privatizuje, treba dobar paket koji bi se ponudio investitorima i da Svetska banka ne podržava opšte povećanje plata, već samo povećanja za one koji su objektivno nedovoljno plaćeni.

"Ono do čega nam je stalo je da sistem plata bude reformisan na strukturan način. Ima mnogo anomalija, želimo predvidljiv sistem, a opšte povećanje plata bi samo povećalo i anomalije koje postoje i zbog toga se zalažemo za selektivno povećanje", rekao je Verhijen.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji smatra da treba rešiti još jedan broj pitanja, posebno usvajanje zakona koji reguliše sistem plata u javnom sektoru.

"Taj zakon bi trebalo da bude sproveden do 1. januara sledeće godine i to je vrlo bitan uslov kako bi se nastavilo napred", napomenuo je Verhijen.

Verhijen je istakao da uštede ne bi trebalo da budu samo u pogledu plata, već i u pogledu robe i usluga.

"Recimo, sa ministrom zdravlja se razgovaralo o tome da se uštede naprave i kod farmaceutskih nabavki", preneo je Verhijen i dodao da Svetska banka podržava to što Srbija radi analizu javnog sektora.

"Problem je višak zaposlenih. Mnogo više zaposlenih je na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru nego u drugim zemljama i to je jedan prema četiri u Srbiji, a premalo zaposlenih ima u sektoru robe i usluga", kazao je Verhijen.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji je objasnio da su menadžeri glavni problem i da blokiraju sistem.

"Menadžment jeste problem i menadžeri ne blokiraju samo reforme, već i čuvaju neke informacije i tako usporavaju privatizaciju", napomenuo je Verhijen.

Verhijien je ukazao da strateškim preduzećima koja vlada želi da privatizuje treba dobar paket koji bi se ponudio investitorima.

"Ako investitori ne veruju menadžerima, teško će doći", istakao je Verhijen. Verhijen je ocenio da je Vlada uradila dobru stvar sa "Železarom Smederevo" i da je zainteresovanost investitora za tu kompaniju povećana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka plate povećanje plata Srbija privatizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana