Tekst objavljen: 18.02.2014 16:29        


U novinama je sve više oglasa u kojima banke nude na prodaju nekretnine koje su im pripale zato što njihovi kupci više nisu mogli da otplaćuju zajam. Nude se ne samo kuće i stanovi, već i poslovni prostor, placevi... Pravog podatka o tome koliko je aktiviranih hipoteka nema, ali je baš po oglasima jasno da taj broj nije mali, piše Politika.

Sve više stanova na dobošu ali se i dalje slabo prodaju

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita evidentira samo nekretnine koje su kod njih osigurane, a raniji podaci pokazuju da je preko 500 korisnika osiguranih stambenih zajmova ostalo bez svojih kuća i stanova. U Korporaciji je, inače, osigurano oko 72.000 stanova.

Vladan Vilotijević, direktor razvoja u sektoru za stanovništvo Eurobank EFGkaže da više od 98 odsto dužnika redovno vraća stambene kredite. Prema odredbi NBS nenaplativim kreditom smatra se docnja u otplati veća od 90 dana. Ova banka za neke kredite, pogotovo obezbeđene hipotekom,omogućava i 180 dana.
Inače, kada banka proda stan, ona najpre namiri svoj dug, a ukoliko pretekne novca vraća ga dužniku. Banke imaju svoje službe za prodaju stanova na kojima je aktivirana hipoteka i koje nude i po 30 odsto nižoj od tržišne.

Stanovi koje prodaju banke pravno su „najčistiji”, ali teško nalaze kupca, jer ljudi veruju da oni nisu „srećni”.


– Aktiviranje sredstava obezbeđenja je poslednja mera koju banka preduzima u cilju naplate svojih potraživanja – kaže Živojin Savić, izvršni direktor Komercijalne banke za poslove sa stanovništvom.

– Pre toga, banka u saradnji sa klijentom pokušava da pronađe odgovarajući model za nastavak urednog izmirivanja duga, a u zavisnosti od trenutnih finansijskih mogućnosti klijenta. Može se ugovoriti reprogram kredita produženjem roka otplate ili odobriti grejs period.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U slučaju kada pregovori sa klijentom i preduzete mere nisu dale očekivane rezultate, piše Politika, pokreće se sudski postupak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana prodaja stana stanovi cene stanova cena stanova nekretnina aktivirane hipoteke aktivrana hipoteka hipoteka hipoteke banke stambeni kredit stambeni krediti kredit za stan stan na kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana