Tekst objavljen: 20.06.2015 14:28        


Ponude poslodavaca za rad naših radnika u inostranstvu u poslednje vreme značajno rastu i zato je neophodno, odgovarajućom zakonskom regulativom, obezbediti da ta kategorija zaposlenih bude na odgovarajući način plaćena i zaštićena, istaknuto je danas u Privrednoj komori Vojvodine.

Sve više ponuda poslodavaca za rad u inostranstvu

Cilj je da naši poslodavci nađu što više poslova u inostranstvu, radi povećanja profita, a istovremeno da zaposleni budu na odgovarajući način plaćeni i zaštićeni, rekao je pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić na javnoj raspravi o nacrtu zakona o uslovima za upućivanje na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

Predstavljajući ključne elemente tog dokumenta, on je istakao da bi prema konceptu tog novog zakona trebalo da se zna "gde se u svakom trenutku nalazi svaki zaposleni u inostranstvu, kako bismo mogli da ga zaštitimo".

Predviđa se da domaći poslodavci ubuduće obaveštavaju resorno ministarstvo o mestu rada, o tome koliko su angažovali radnika i da dostave spisak, rekao je Lazić napominjući da će tako oni raditi u skladu sa zakonskim propisima a na "na crno".

Direktorka sajtova za zapošljavanje "Poslovi - Infostud" Sonja Chetković napomenula je da je u prošlosti najviše problema bilo u vezi sa zaštitom na radu angažovanih za rad u inostranstvu, i lošim uslovima u kojima rade, posebno oni sa nižim stručnim kvalifikacijama.

Država bi trebalo da ima uvid i u to gde odlaze na rad u inostranstvo i šta rade i oni sa visokim kvalifikacijama, rekla je ona i dodala da je sve veći broj onih koji žele da rade u velikim kompanijama na stručnim poslovima.

Srbija je, kao tržište radne snage, "primamljivija stranim poslodavcima tako da ponude za rad u inostranstvu rapidno rastu", naglasila je Chetković napominjući da je problem to što je do sada "mali broj poslodavaca i agencija prijavljivao radnike koji odlaze na rad u inostranstvo".

Donošenjem novog zakona u toj oblasti biće znatno pooštreni kriterijumi za angažovanje radnika na rad u drugim zemljama, navela je ona.

Javna rasprava o nacrtu tog zakona trebalo bi da bude završena do kraja ovog meseca, da bi taj dokument bio upućen Vladi Srbije u septembru a Narodnoj skupštini do kraja godine, rečeno je na skupu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rad u inostranstvu zakon o radu radnici zaštita radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana