Tekst objavljen: 05.12.2015 13:00        


Stranci koji imaju račune u švajcarskim bankama ubuduće će imati više problema u skrivanju novca nakon što je gornji dom švajcarskog parlamenta odobrio automatsku razmenu bankarskih podataka s drugim zemljama.

Švajcarska ukinula bankarsku tajnu za strance

Nova odredba, koju je već odobrio donji dom parlamenta, Švajcarsku je dovela na nivo standarda Organizacije za privrednu saradnju i razvitak (OECD) i najbogatijih zemalja sveta iz grupe G20.

Švajcarska je do sada davala informacije o mogućim utajivačima poreza samo na izričit zahtev drugih zemalja, a ubuduće će takve informacije davati svim zemljama s kojima ima odgovarajuće bilateralne sporazume.

Do sada ih je sklopila s Evropskom unijom i Australijom, ali onaj s Evropskom unijom potpisan je u maju i na snagu će stupiti tek 2018. godine.

„To je još jedan udarac utajivačima poreza i još jedan veliki korak prema pravednijem oporezivanju u Evropi“, rekao je tada poverenik Evropske unija za privredu i finansije Pierre Moskovici.

Podaci o klijentima koji će se razmenjivati sa zemljama članicama EU-a uključuju imena i prezimena, datume rođenja, adrese, porezne identifikacijske brojeve, stanje računa i transakcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska porezi utaja poreza banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana