Tekst objavljen: 06.07.2020 13:25        


Isplata trećeg "korona minimalca" za oko 1.055.000 radnika u oko 232.000 preduzeća u zemlji počeće sutra. Država nema novca za novi opšti paket subvencija, najavili nadležni

Sutra stiže poslednji državni minimalac

Sutra će državna kasa isplatiti i poslednji, treći, državni minimalac kao subvenciju iz paketa ekonomskih mera teškog 5,1 milijardu evra.

Minimalac od oko 30.000 dinara biće uplaćen za radnike mikro, malih i srednjih preduzeća koja su prihvatila uslove da ne otpuštaju više od 10 odsto radnika, dok je polovina tog iznosa namenjena za velike kompanije.

Isplata prvog minimalca počela je 7. maja, drugi je uplaćen 4. juna i sada će taj krug zatvoriti.

Inače, isplata minimalca preduzećima koja su tražila ovaj vid podrške države, bila je od velike pomoći, jer bez nje, kažu privrednici, ne bi mogli da nastave dalje sa izbijanjem krize.

Biznismeni, pogotovo oni iz malih i srednjih preduzeća, zabrinuti su šta dalje, jer svetska privreda, a prvenstveno evropska kao glavni izvozni partner Srbije, sporo se oporavlja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zahtevi da se nekakav program podrške privredi nastavi, rekao je to i predsednik Srbije, neće moći da budu uslišeni jer državna kasa, opterećena slabim prihodima a velikim rashodima i zbog borbe protiv epidemije korona virusa, ne može da podnese još jedan "udar".

Vlada Srbije je 31. marta 2020. predstavila program paketa mera za pomoć privredi pogođenoj posledicama epidemije korona virusa,čiji je minimalac bio deo.

Paket meraje težak čakpolovinugodišnjeg državnog budžeta (11% BDP-a), afinansira se iz unutrašnje rezerve i zaduživanja na domaće i inostranom finansijskom tržištu.

Tokom sprovođenja ovog programa nijeplaniranosmanjenje plata u javnom sektoru i penzija. Program se sastoji iz četiri seta mera, od minimalca radi održavanja zaposlenosti, preko poreskih olakšica za velike firme do kreditne podrške kroz Fonda za razvoj i garantovane kredite kod komercijalnih banaka. Jedna od mera je bila i direktno subvencionisanje svih punoletnih građana sa po 100 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pandemija ekonomska kriza državni minimalac poslednji minimalac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana