Tekst objavljen: 27.07.2018 13:20        


Tek svaka četvrta nekretnina u Srbiji u stopostotnom je vlasništvu žena, a još 11% je u mešovitom posedu, podaci su Republičkog geodetskog zavoda koje je danas objavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Supružnici automatski suvlasnici novostečene nekretnine

To je, uz činjenice da su slabije plaćene za iste poslove  ili da imaju manje prilika za napredovanje u odnosu na muškarce, još jedan ilustrativan primer neravnopravnog položaja koji žene imaju u našem društvu.

Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova stupio je na snagu 1. jula i zahvaljujući saradnji NALED-a, Kabineta potpredsednice Vlade Srbije, RGZ i Ekonomskog kokusa Narodne skupštine pripremljen je i usvojen amandman da supružnici koji u toku braka steknu stan, kuću ili neki drugi objekat budu automatski upisani u katastar kao nosioci prava zajedničke svojine.

S druge strane, ukoliko je reč o posebnoj imovini stečenoj u toku braka, ostavljena je mogućnost da se supružnici dobrovoljno saglase da samo jedan partner bude upisan u katastar kao vlasnik i o tome će javni beležnik obavestiti Republički geodetski zavod.

- Imovina stečena u braku je i do sada po zakonu bila tretirana kao zajednička, ali u praksi se neretko dešavalo da se kao vlasnik upiše samo muškarac pa su žene u slučaju razvoda morale da prolaze kroz dugogodišnje parnice da bi dokazale svoj udeo u vlasništvu. Sve to je nepotrebno trošilo vreme i sredstva svih učesnika u postupku, pa i suda – kaže Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u.

Amandman o automatskom upisu zajedničke imovine supružnika jedan je od ukupno 19 na Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova koje su Narodnoj skupštini uputili poslanici Ekonomskog kokusa na inicijativu i uz podršku NALED-a.

Svih 19 amandmana prihvatio je parlament i tako je unapređen tekst zakona, koji omogućava da se upis imovine u katastar završi odlaskom na jedno mesto, kod javnog beležnika, umesto na šest šaltera, obezbedi veća ažurnost katastra i poveća pravna sigurnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Aleksandar Markovic 27.07.2018 15:34

    lupaju gluposti! po automatizmu je imovina zajednicka ako je ste cena u braku, a ukoliko je imovina kupljena od nasledstva, onda se dokazuje na sudu - dakle dokazuje se samo ukoliko je 100% vlasnistvo jednog od supruznika, u suprotnom je zajednicka - po slovu zakona. a sta NALED prica i zasto obmanjuje narod, to je veliko pitanje

  2. User image
    neko 27.07.2018 18:39

    znaci ako kupim recimo do para koje sam dobila od roditelja onda moram da dokazujem na sudu da je to samo moje...svasta...ajde nasledstvo se vec vidi jer ide preko suda ,ali mozda mi roditelj da novac i ja ga ulozim u nekretninu treba da dokazujem da je moje...Ljubav je ljubav i lepo je sve to ali poverenja se nema jer ljudi znaju da budu jako bezobrazni kada je imovina i novac u pitanju pa jos ako imaju veze sto je kod nas sasvim normalno...ostade moje nekom tamo ....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vlasništvo nad nekretninama zajedničke finansije kupovina nekretnine nekretnine supružnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana