Tekst objavljen: 07.12.2020 11:00        


Najveći izvoz ostvaren je u Italiju

Šumadija je region koji je ove godine najviše izvozio Kragujevac



Privreda Šumadijskog upravnog okruga u prvih deset meseci ove godine ostvarila je najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji u iznosu od preko 315 miliona evra, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog okruga u istom periodu dostigla je 1,584 milijardi dolara uz izvoz od 949,3 miliona evra.

- Uprkos otežanim uslovima poslovanja spoljnotrgovinski suficit privrede u prvih deset meseci 2020. beleži rast u odnosu na isti period prethodne godine - istakao je direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog upravnog okruga Predrag Lučić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili, setovi provodnika i kablovi, električni aparati za uključivanje/isključivanje ili zaštitu električnih strujnih kola, integrisana elektronska kola i mikrosklopovi, delovi šinskih vozila, nameštaj i pribor za motorna vozila, navodi PKS.

Najveći izvoz ostvaren je u Italiju (izvoz u Italiju je 25,5% ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga), Poljsku, Slovačku, Češku, a značajan rast izvoza je ostvaren na tržišta Poljske, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Koreje, dodaje se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spoljnotrgovinski suficit šumadija izvoz kragujevac Privredna komora Srbije automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana