Tekst objavljen: 05.05.2017 13:05        


Suficit budžeta Srbije na kraju prvom kvartala ove godine iznosio je 7,2 milijarde dinara jer su prihodi bili 257,7 milijardi, a rashodi 250,5 milijardi.

Suficit budžeta Srbije 7,2 mlrd. RSD

U martu su prihodi budžeta iznosili 90,7 milijardi dinara, a rashodi 95 milijardi pa je deficit bio 4,4 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.Poreski prihodi iznosili su 71,2 milijarde dinara, a najveći deo je bio po osnovu naplate PDV u iznosu od 36,7 milijardi. Prihod od akzica bio je 18 milijardi dinara.

Neporeski prihodi bili su 19,1 milijarda dinara, od čega su 10,8 milijardi iznosile uplate dobiti i dividendi i naplaćenih potraživanja Agencije za osiguranje depozita.

Prihod po osnovu donacija iznosio je 300 miliona dinara.

Rashodi budžeta za zaposlene iznosili su 19,4 milijardi dinara, a transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 16 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prvom kvartalu je zabeležen ukupan fiskalni suficit u iznosu od 11,8 milijardi dinara i primarni suficit u iznosu od 59,1 milijrda dinara.

Prema dogovoru sa MMF, maksimalni iznos ukupnog fiskalnog deficita za prvi kvartal je utvrđen na nivou od 32 milijardird dinara, što znači da je ostvaren bolji rezultat za 43,8 milirdi, istaklo je Ministarstvo finansija.

Kako je objašnjeno, bolji rezultat od planiranog uglavnom je rezultat bolje naplate najznačajnijih poreskih prihoda (PDV, akcize i doprinosi) i većih jednokratnih uplata neporeskih prihoda.

Deficit opšte države u prošloj godini korigovan je sa 57,1 milijardi dinara na 54 milijarde dinara.

Učešće deficita u BDP u 2016. godini korigovano je za 0,1 procentni poen tako da je deficit smanjen sa 1,4 odsto na 1,3 odsto BDP-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rashodi prihod Srbija budžet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana