Tekst objavljen: 08.07.2014 16:13        


Udruženje korisnika bankarskih usluga Efektiva rešilo je da se žali Višem sudu u Beogradu, jer je prvu kolektivnu tužbu u Srbiji Treći osnovni sud odbacio. Tužbu je Efektiva podnela protiv tri banke, koja pokriva do 10.000 ugovora o kreditima u švajcarcima.

Sud odbacio tužbu za švajcarce, klijenti se žale

- Podneli smo kolektivnu tužbu protiv Hipo, Pireus i Eurobanke, a prema našim procenama reč je o 8.000 do 10.000 ugovora o kreditima u švajcarcima. Eventualni uspeh te tužbe bi bio šlagvort za sve ostale građane zadužene u ovoj valuti, i za rešenje problema sa valutnom klauzulom - rekao je Tanjugu predsednik Efektive Dejan Gavrilović.

On je rekao da sud smatra da je ova tužba nedozvoljena, jer je Ustavni sud ranije, kad je tužba već podneta, ukinuo nekoliko odredbi Zakona o parničnom postupku. Ustavni sud je tu odredbu, kaže on, ukinuo 23.5.2013. ali u Zakonu o zaštiti potrošača stoji i dalje mogućnost podnošenja tužbe radi zaštite kolektivnih interesa potrošača.

- Smatramo ovakvu odluku Trećeg osnovnog suda negacijom važećih zakona i propisa, kojima je definisana mogućnost zaštite kolektivnih interesa potrošača, a što ćemo svakako koristiti kao argument u žalbi koju ćemo uputiti Višem sudu u Beogradu - rekao je Gavrilović.

On je podvukao da se Ustavni sud ukinuo odredbe o parničnom postupku tek nakon podnošenja kolektivne tužbe, što je otvorilo vrata za odbacivanje tužbe Efektive.

- Uradićemo sve da pomognemo dužnicima u švajcarcima koji sada duguju više novca nego što su podigli, i to nakon nekoliko godina redovne otplate. Oni su, osim enormnog rasta kursa švajcarskog franka, bili izloženi i jednostranom povećavanju kamatnih stopa, naplati kredita po višim kursevima itd - navodi on.

Gavrilović je podsetio da je reč o ukupno 22.000 kredita, uglavnom porodica koje su kupile stan, a sada su njihove rate duplo veće nego prilikom podizanja kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke sud krediti u švajcarcima švajcarci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana