Tekst objavljen: 04.02.2020 15:10        


Worldline želi da preuzme francuskog partnera Ingenico za 7,8 milijardi evra, stvarajući evropsku centralu za plaćanja i četvrtog najvećeg igrača u platnim uslugama širom sveta

Stvara se novi svetski gigant u platnom prometu

Ovaj ugovor obeležava kontinuiranu konsolidaciju u platnom prometu, spajajući svetsku pamet u digitalnom plaćanju sa tradicionalnim snagama u trgovačkim terminalima i uslugama.

Sa oko 20.000 zaposlenih u 50 zemalja, kombinovana grupa nudiće usluge plaćanja za gotovo milion trgovaca i 1.200 finansijskih institucija. Dve kompanije zajedno su imale projektovani neto prihod u 2019. godini od 5,3 milijarde evra i operativnu zaradu od 1,2 milijarde evra.

Transakcija će ovim kompanijama pružiti mogućnosti u kontinentalnoj Evropi, spajajući snažni položaj Ingenica u Nemačkoj, nordijskim zemljama i Francuskoj, sa vodećim pozicijama Worldlinea u Beneluksu, Švajcarskoj i Austriji, te će pružiti proširenu geografsku pokrivenost pristupom tržištima u SAD, Latinske Amerike i Azija-Pacifika.

Worldline-ov tender za Ingenico sastoji se od 81 odsto udjela i 19 odsto gotovinske transakcije, pri čemu se očekuje ušteda od oko 250 miliona evra do 2024. godine.

Ponuda podrazumeva premiju od oko 16 procenata na trenutnu tržišnu kapitalizaciju kompanije Ingenico od oko 6,7 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ingenico je već neko vreme bio vruća meta, kao što je prethodno bio u pregovorima s Natixisom, Edenredom i WorldPayom.

Međutim, nisu svi tržišni komentatori uvereni u prednosti Worldline-ove ponude, a analitičari Quest-a preporučuju da ae “ulagači, ako mogu, odluče za gotovinu, prodaju svoje akcije, traže veću cenu ili potraže drugog potencijalnog kupca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wordline ingenico plaćanje platni promet spajanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana