Tekst objavljen: 15.04.2015 9:19        


Narodna banka Srbije (NBS) priprema strategiju za rešavanje problematičnih kredita, kojom će biti ponuđeno rešenje za proglašenje ličnog bankrota građana, a rok za njeno donošenje je 30. jun 2015. godine, najavio je večeras generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka NBS Željko Jović.

Strategija Narodne banke za građane Srbije

Dužnicima koji nisu u stanju da ispunjavaju svoje obaveze prema bankama, poreskoj upravi, javnim preduzećima i ostalim poveriocima, mogla bi biti pružena mogućnost da proglase lični bankrot i biće im dodeljen lični stečajni upravnik, rekao je Jović za RTS.

Lični stečajni upravnik imao bi zadatak da isplanira kako da se dugovi jednog fizičkog lica što lakše i bezbolnije izmire, a da mu se ne ugrozi lična egzistencija, objasnio je Jović.

Granica od koje će biti proglašavan lični bankrot građana biće naknadno određena, ali će za početak biti definisan vremenski period, recimo 10 dana, kao dozvoljena granica za kašnjenje u izmirenju obaveza, posle koje će biti proglašavan lični bankrot, rekao je Jović.

Pre proglašenja ličnog bankrota građanima će biti omogućeno da restruktuiraju svoja dugovanja, da ih reprogramiraju, produže rok vraćanja i otplaćuju manje kamate, objasnio je Jović.
Građanima će biti učinjen ustupak da usklade svoje troškove i primanja da bi mogli da vraćaju dugove, a ako ni to ne mogu, tek onda će biti proglašavan lični bankrot i dobiće ličnog stečajnog upravnika, objasnio je on i dodao da će troškovi angažovanja ličnog stečajnog upravnika zavisiti od modela koji bude primenjen.

Strategija za rešavanje problematičnih kredita priprema se u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, rekao je predstavnik NBS.

Svaki stanovnik duguje u proseku 900 evra

Prema zvaničnim podacima, u ovom trenutku u proseku svaki stanovnik Srbije duguje skoro 900 evra, oko 150.000 je u ozbiljnim finansijskim problemima, dok su banke blokirale račune oko 200.000 građana.

Vanredni profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Mališa Đukić rekao je da lični bankrot podrazumeva odnos između banke i građana i ideja je da se novim zakonom dužniku omogući da učini sve što može i da recimo u roku od tri do pet godina da izmiri dugove i to je skandinavski model - jedan od tri najčešćih u Evropi.

Đukić je rekao da bi trebalo da bude određen sud koji će se baviti ličnim bankrotom građana, ocenjujući da bi pre proglašenja ličnog bankrota trebalo naći zadovoljavajuće rešenje i za poverioca i dužnika.
Jedan od ključnih momenata biće da se odredi granica prihoda, ispod koje lični stečajni upravnik ne može uzeti građanima dužnicima, i da mu se omogući minimum egzistencije, rekao je Đukić.

Predsednik Upravnog odbora Republičke unije potrošača Denis Perincić rekao je da bi građanin trebalo da bude zaštićen od poverilaca, da bi učinio sve što može da izmiri svoja dugovanja, pre proglašenja ličnog bankrota.

Perinčić je izrazio nezadovoljstvo što banke danas u Srbiji prodaju imovinu svojih duznika ispod tržišne cene, skoro u bescenje, često ispod polovine tržišne vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lični bankrot nbs dugovi krediti kamate nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana