Tekst objavljen: 14.09.2018 9:27        


Putarina za strance koji budu prolazili kroz Srbiju poskupeće od 15. septembra za oko 60 dinara, saznaje "Blic". Domaći vozači voziće i dalje po starim cenama.

Stranci će plaćati skuplju putarinu

Nakon nedavnog negodovanja vozača u Srbiji koji su putarine na domaćim autoputevima plaćali više nego stranci, čelnik "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak doneo je odluku o povećanju putarine za strane vozače.

Prethodne nedelje, odnosno mesec nakon toga, sa ovom odlukom saglasila se i Vlada, a nove cenovnike na naplatnim rampama treba očekivati već od subote. Poskupljenje u proseku za oko pola evra važiće za sve kategorije stranih vozila, od motora, preko automobila i autobusa do kamiona sa dve prikolice.

- Mesecima unazad bilo je očigledno da domaći vozači plaćaju veću putarinu nego stranci. Na pojedinim, kraćim, deonicama razlika je i po 40 dinara, a razlog je zaokruživanje i usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine sa zvaničnim srednjim kursom dinara. Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku "Puteva Srbije", a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu, ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači - kaže izvor "Blica".

Zbog toga je putarina za strance praktično povećana za pola evra, gotovo na svim deonicama - od Beograda ka Nišu, Subotici, Jagodini, Ćupriji... (vidi tabelu). Na pojedinim deonicama gde nije bilo razlike u ceni u korist stranaca, iznosi putarina su ostali isti. Cene za strane automobile u evrima nisu menjane na relaciji Beograd - Beška, za autobuse na realacijama Beograd - Feketić i Ljig - Takovo, a za sa autobuse sa prikolicom i kamione na realacijama Beograd - Beška, Niš - Dimitrovgrad i Ljig - Preljina.

Novih cena neće biti ni za strane motocikliste na relacijama Beograd - Subotica, Niš - Preševo i Niš - Dimitrovgrad, dok poskupljenje za ovu katergoriju vozila od pola evra treba očekivati na realacijama Ljig - Preljina, Beograd - Zmajevo, Beograd - Feketić, Beograd - Žednik i Beograd - Kovilj.

Zoran Drobnjak kaže za "Blic" da će tražiti i povećanje putarina za domaće vozače, a uprkos tome što je Zorana Mihajlović nedavno poručila da povećanja neće biti.

- Ćutaću do kraja godine, a onda ću od Vlade tražiti poskupljenje - rekao nam je Drobnjak. On je, podsetimo, nedavno izjavio da će od državnog vrha tražiti veće putarine na svim autoputevima u Srbiji za 10 odsto od sledeće godine i da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na njegovu ideju oštro je reagovala resorna ministarka Zorana Mihajlović. Njegovu izjavu je osporila i poručila da država za sada ne razmišlja o povećanju cena na naplatnim rampama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putarina za strance cena putarine naplata putarine putarina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana