Tekst objavljen: 03.12.2016 11:30        


Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala je u trećem kvartalu 2016. godine na 13,8 odsto sa nivoa od 15,2 procenta iz drugog kvartala, prema danas objavljenoj Anketi o radnoj snazi za treće tromesečje Republičkog zavoda za statistiku.

Stopa nezaposlenosti pala na 13,8% u trećem kvartalu

Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja udeo nezaposlenih lica u aktivnom stanovništvu, najveća je u Regionu Južne i Istočne Srbije i Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (14,2 odsto), sledi Region Vojvodine (13,5 odsto), dok je nezaposlenost najmanja u Beogradskom regionu (13,3 odsto).

Aktivno stanovništvo čine sva zaposlena i nezaposlena lica uzrasta 15 i više godina.

U posmatranom tromesečju registrovan je i rast stope zaposlenosti u aktivnom stanovništvu sa 45,9 odsto u drugom kvartalu na 46,8 odsto u tri meseca zaključno sa septembrom, pri čemu je stopa zaposlenosti kod muškaraca 54,7 procenata a kod žena 39,5 posto.

Najveća stopa zaposlenosti je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (48,8 odsto), a zatim u Beogradskom regionu (47,0 odsto). U Regionu Vojvodine ova stopa iznosi 45,9 procenata, a najnižu vrednost ima u Regionu Južne i Istočne Srbije (45,1 odsto).

Takođe se povećala stopa neformalne zaposlenosti i u poređenju sa prethodnim kvartalom, i u poređenju sa istim kvartalom prošle godine. Ova stopa na nivou svih delatnosti iznosi 24,1 odsto, pri čemu dve trećine neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
NZS pad nezaposlenosti stopa nezaposlenosti nezaposlenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana