Tekst objavljen: 30.04.2015 9:39        


Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Srbije Zoran Martinović očekuje da ove godine stopa nezaposlenosti ostane ispod 20 odsto. "Sa ovim postotkom nezaposlenosti bili bi zadovoljni, imajući u vidu da još nije došlo do značajnog povećanja privredne aktivnosti", rekao je Martinović sinoć novinarima u Jagodini, posle posete Fabrici automobilskih cerada "Confezioni Andrea Serbia".

Stopa nezaposlenosti ispod 20 odsto u 2015

On je dodao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji za godinu dana smanjena za oko četiri odsto i da je na evidenciji NSZ manje oko tri odsto lica.

Sada se puno ljudi prijavljuje da bi obezbedili potvrde o nezaposlenosti koje im trebaju za besplatne udžbenike. Samo oživljavanje privredne aktivnosti može povećati broj zaposlenih, i mi očekujemo buđenje privrede. To je i najzdravije zapošljavanje, uz podsticajne programe koje nudi NSZ", rekao je Martinović.

Podsetio je takođe da je u prošloj godini i prvim mesecima ove godine rešeno oko 11.000 viškova radnika u preduzećima, da nisu svi došli na evidenciju u NSZ, već njih oko 5.000, i ocenio da je taj "proces kontunuiran i biće prisutan cele ove godine".

Sva preduzeća koja su u procesu privatizacije, kako je dodao, bez obzira kojoj oblasti pripadaju, pa i mediji, svakako će biti obuhvaćeni socijalnin programom - napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, NSZ je dobila 2,8 milijardi dinara za aktivno zapošljavanje i 500 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditeteom, što je oko pet puta više nego lane.
Uz to, dodao je, lokalne samouprave, njih 110, su izdvojile oko 500 miliona dinara u ovu svrhu.

"Na ova sredstva podjednako konkuriše i privatni i javni sektor. Kroz naša sredstva možemo uključiti u posao oko 25.000 lica", naveo je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost NSZ zapošljavanje srbija 2015

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana