Tekst objavljen: 15.12.2015 8:40        


Stopa nezaposlenosti u Srbiji, prema podacima za treći kvartal, iznosi 16,7 odsto, a cilj je da se u naredne dve godine ta stopa smanji na ispod 15 odsto, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

Stopa nezaposlenosti 16,7 cilj smanjenje ispod 15 odsto

"To jeste teško, ali je ipak ostvarivo", rekao je Martinović i ukazao da je stopa nezaposlenosti u odnosu na isti period prošle godine smanjenje od 1,4 odsto.

Martinović je prilikom obeležavanja 14. decembra -Dana NSZ i dodele priznanja kompanijama i lokalnim samoupravama koje su u ovoj godini dale doprinos zapošljavanju, rekao da je to najniža stopa nezaposlenosti zabeležena od oktobra 2009. godine.

Direktor NSZ je rekao i da je u novembru ove godine na evidenciji NSZ bilo 717.324 nezaposlenih, što je za 0,6 odsto, odnosno za 4.158 osoba manje nego prethodnog meseca.
U odnosu na novembar prethodne godine to je manje za 2,9 odsto.

Što se tiče mladih do 30 godina starosti, njihov udeo u registrovanoj nezaposlenosti iznosi 25,4 odsto, osoba starijih od 50 godina je 27,4 odsto, a od 30 do 49 godina 47,3 odsto.

On je dodao da na evidenciji NSZ ima i 224.789 nekvalifikovanih ili niskokvalifikovanih, što čini 31,3 odsto ukupnog broja nezaposlenih.

Martinović je rekao da je najveće učešće osoba sa srednjim nivoom obrazovanja - 54,3, dok je u ukupnom broju nezaposlenih 14,4 odsto sa višim i visokim obrazovanjem.

Prema dužni nezaposlenosti, duže od 12 meseci posao je tražila 483.697 osoba ili 67,4 odsto.
Što se tiče podataka o prijavama na obavezno socijalno osiguranje, od januara do kraja novembra 2015. taj broj je bio 227.149, što je povećanje u odnosu na isti period prethodne godine za 5,5 odsto, naglasio je Martinović.

Tokom novembra NSZ je registrovala 19.003 slučajeva zapošljavanja od čega je učešće mladih do 30 godina bilo 38,6 odsto, a starijih od 50 godina 14,5 odsto.

Dominiralo je zapošljavanje na određeno vreme - 57 odsto, dok je rad na neodređeno bio zastupljen u 20,9 odsto. Rad van radnog odnosa zabeležen je u 22,1 odsto slučajeva zapošljavanja.

Martinović je naglasio da je za mere aktivnog zapošljavanja za 2016. planirano 3,3 milijardi dinara.
Takođe je poručio i da će NSZ nastojati i nastaviti da vodi brigu o nezaposlenima koji traže posao, kao i na jačanju odnosa sa poslodavcima.

Na skupu povodom Dana NSZ u Klubu poslanika uručena su i priznanja kompanijama i lokalnim samoupravama koje su se ove godine istakle u zapošljavanju, među kojima su: Siemens, Svarovski, Vaseko, FKL Temerin, MDG, D company, zatim Leoni Wiring Sistems Southeast, Gordon.

Priznanje je uručeno i kompaniji Jeanci Srbija za najvecji doprinos u zapošljavanju osoba sa invaliditetom.
Gradovi i opštine kojima su uručena priznanja za poseban doprinos u zapošljavanju su Užice, Loznica i Svrljig.

Priznanje za uspešnu poslovnu ideju i pokrenut sopstveni posao u ovoj godini pripalo je Veterinarskoj stanici "Životinjsko carstvo" iz Sombora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dera 16.12.2015 3:18

    Verujem da je na birou manje ne zaoslenih , i bice ih jos mnogo manje , jer je ogroman broj onih koji uzimaju karte u jednom pravcu i odaze kako bi preziveli , dok mi ovde udaramo porez na porez , taksu na taksu , akcizu na ak ,..............Uvozimo sve i svasta umesto da to sami proizvodimo i tako zaposlimo ove sto odlaze, i ove siromasne koji nemaju ni za tu kartu u jenom pravcu . Naravno da bi i budzet tako bio punjen realnim novcem . Ne zivi se od kredita i rasfuckavanja imovine ! Ne proizvodimo i ne razmnozavamo se, a iseljavamo se ! E eto nas na nultom % ne zaposlensti !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zapošljavanje mladih nezaposlenost Ministarstvu za rad, zapošljavanje, NZS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana