Tekst objavljen: 08.07.2015 11:00        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković poručila je da su ulozi građana koji štede u nekoj od četiri grčke banke u Srbiji sigurni, kao i da "poslednji scenario uopšte i nije na stolu".

Štednja građana u grčkim bankama sigurna

"Kad kažemo da su te banke dobro kapitalizovane i likvidne to znači da su svi štedni ulozi sigurni", rekla je Tabaković gostujući na B92.

Prema njenim rečima, ovakav razvoj situacije nije neočekivan.

"Mi smo čak pre dve nedelje preduzeli mere da nema problema u dotoku novca i gotovine", rekla je ona.
Do sada, kako dodaje, "nijedan jedini štediša nije čekao za isplatu svoje štednje iz neke od grčkih banaka".

"Čak smo imali slučaj gde su građani insistirali da povuku štednju u funtama. Iako ne poslujemo dovoljno u toj valuti, uspeli smo da obezedimo da i ta štednja bude isplaćena bez ikakve prašine ili nereda", rekla je Tabaković.

Ona je rekla da je jedan deo štediša bio uplašen, vezano za mogućnost da podigne svoju štednju, ali nije bilo "uznemiravajućih slučajeva", niti previše onih koji bi da podignu štednju što bi dovelo do potrebe da NBS reaguje drugačije ili da se ograniči podizanje štednje.

"Uz to, država garantuje štedne uloge do iznosa od 50.000 evra, a taj krajnji scenario uopšte nije na stolu u ovim okolnostima", istakla je ona.

Građani su, dodala je, imali prilike da se uvere, dok su se dešavali potresi zbog psihološkog faktora, da u Srbiji nije bilo problema.

"Grčke banke su pouzdane. To su pravna lica koja ovde posluju po zakonima Srbije, dobro su kapitalizovane a depoziti su im izvori za plasmane", rekla je guverner.

Guverner je podsetila da su otvoreni posebni računi za grčke banke kod NBS, te da centralna banka nadzire tokove i transakcije tih banaka.

"Ne zaustavljamo, ali pratimo transakcije, da se ne bi slučajno desila plaćanja prema maticama koje nisu osnovana ili koja bi mogla da dovedu u sumnju", poručila je ona.

Tabaković je podvukla da je NBS i u mnogo turbulentnijim okolnostima zadržala stabilnost i ponovila da su sve isplate grčkih banaka prema inostranstvu pod strogim nadzorom NBS.

"To je već dovoljan razlog za sigurnost građana", zaključila je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja nbs Narodna banka Srbije jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije banke građani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana