Tekst objavljen: 19.08.2018 13:00        


Dinarska štednja je u poslednjih šest godina utrostručena, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Ona je sa 18 milijardi dinara, koliko je iznosila u avgustu 2012. godine, povećana na 54,4 milijarde dinara zaključno s prethodnim mesecom ove godine.

Štedimo trostruko više dinara

- U istom periodu povećana je i devizna štednja, sa 7,9 milijardi evra, što je 936 milijardi dinara, na 9,7 milijardi evra (1.147 milijardi dinara) - navode u Narodnoj banci Srbije.

- Posebno ohrabruje činjenica da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što govori o poverenju građana u finansijski sistem.

Prema računici NBS, štediša koji je u avgustu 2012. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor dobio je u julu 2018. godine oko 32.000 dinara (270 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

- Ukoliko se, pak, analizira samo isplativost štednje oročene na godinu dana, bez zanavljanja štednog uloga, analiza pokazuje da je štednja u dinarima bila isplativija od štednje u evrima u gotovo svim posmatranim potperiodima, i na duže i na kraće rokove - ističu u NBS.

U centralnoj banci podsećaju da su u proteklih šest godina postignuti značajni rezultati na stvaranju povoljnog domaćeg ekonomskog ambijenta. Međugodišnja inflacija, koja je u oktobru 2012. godine iznosila 12,9 odsto, smanjena je do kraja 2013. na nivo od 2,2 odsto, i već pet godina se uspešno održava na niskom i stabilnom nivou, uporedivom sa inflacijom u razvijenim zemljama.

-Postignuta je i očuvana i relativna stabilnost deviznog kursa. Dinar je danas prema evru na gotovo istom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine, pri čemu su neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine - navode u NBS, podsećajući da su i prethodnih godina ukazivali na veću isplativost dinarske štednje u odnosu na deviznu.

Veća isplativost dinarske štednje rezultat je niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru koje je NBS postigla i održala tokom prethodnih šest godina, relativno viših kamatnih stopa na štednju u domaćoj valuti nego na deviznu štednju, činjenice da se na prihode od kamata na dinarsku štednju ne plaća porez, za razliku od devizne štednje na koju se kamatni prihod oporezuje po stopi od 15 odsto - ističe NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast štednje štednja građana Narodna banka Srbije dinarska štednja devizna štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana