Tekst objavljen: 31.07.2019 12:10        


U Privrednoj komori Srbije je predstavljen Block.IS, novi biznis-akcelerator, koji će pružiti finansijsku, poslovnu i tehničku podršku start-apovima i malim ili srednjim preduzećima koji se bave primenom „blokčejn” tehnologije u sektorima evropske privrede – poljoprivrede, logistike i finansija

Startap šansa: za najbolji blokčejn 2,8 miliona evra

Najbolje ideje EU će finansirati s 2,8 miliona evra, kroz dva otvorena poziva, od kojih će prvi biti u septembru ove godine, a drugi naredne godine.

S tom sumom će u okviru dva poziva, na koja se mogu prijaviti i kompanije iz Srbije, biti finansirano ukupno 90 start-apova i malih ili srednjih preduzeća iz čitave Evrope.

Šta je „blokčejn”?

„Blokčejn” je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze (blokovi) koje su međusobno digitalno povezane, a koje sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste: od vlasničkih listova, preko podataka iz knjige rođenih, do ugovora kojima se regulišu autorska prava.

Prilikom njihove razmene nema nikakvog regulatora osim same mreže koja sadrži informacije o svim transakcijama koje su ikada izvedene. Dakle, za razliku od klasične onlajn baze podataka, „blokčejn” tehnologija omogućava komunikaciju s nekoliko računara (servera) između kojih se transakcija obavlja.
To je svakako šansa koju domaći IT sekor može iskoristiti. Start-ap eko-sistem Beograd – Novi Sad, da podsetimo, našao se prvi put među izdvojena 54 takva sistema na planeti po oceni američke organizacije „Startup Genome” koja je ove godine analizirala više od 150 gradova sa svih kontinenata, saopštila je Inicijativa digitalna Srbija (IDS).

Srbija se po kvalitetu programera ubraja među pet najboljih u svetu, a u oblasti kreiranja video-igara i razvoja proizvoda zasnovanih na „blokčejn” tehnologiji Beograd i Novi Sad su u „top-10” start-ap eko-sistema na svetu.

Mihailo Vesović iz PKS-a izjavio je da se Centar Komore za podršku malim i srednjim preduzećima priključio toj inicijativi u želji da se pomogne svim onim kompanija i svima onima koji se bave „blok čejn” tehnologijama, kako u razvoju samih tih tehnologija, tako i u njihovoj primeni u svojim tradicionalnim poslovima, a pre svega se tiče kompanija iz oblasti poljoprivrede, logistike i finansija.

Upravo te tri oblasti vuku evropsku privredu i u njima je „blokčejn” tehnologija pronašla svoju izvanrednu primenu, ne samo u finansijskom sektoru nego i u poljoprivredi, rekao je Vesović.

Tu je, dodao je, pitanje sigurnosti hrane, načina kako ta hrana dolazi do nas, praktično za sve korisnike, potrošače, značajno će unaprediti način praćenja svega toga u prehrambenoj industriji ili u poljoprivredi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naveo je da je juče predstavljeni model akceleratora pravi model kako inovativne kompanije, start-ap kompanije na svom početku mogu dobiti ne samo finansijsku podršku nego i tehničku i poslovnu, što je, ocenio je, još važnije za njih.

Verujem da će takav akcelerator i takav program finansiran od EU značajno doprineti da kompanije koje se bave „blokčejn” tehnologijama u te tri oblasti, od svojih započetih inovativnih projekata na kraju razviju i finalni proizvod i da uspeju da dođu do tržišta koje im je bitno, kazao je Vesović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
blockchain blokčejn Privredna komora Srbije konkurs startap

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana